Lehti 1-2: Ajan­kohtai­sta 1-2/2010 vsk 65 s. 21

Lisää vaihtoehtoja EKG:n seurantaan

Sirpa Kulonen

Perinteisen EKG-mittauksen ja Holter-tutkimuksen lisäksi sydämen toiminnan rekisteröimiseen on tarjolla potilaan itse käytettäväksi tarkoitettuja laitteita. Oulussa on testattu eri valmistajien kojeita, joita on markkinoilla kymmenkunta. Sydänterveydestään huolestuneen potilaan saatavilla laitteita on lähinnä verkkokaupoissa.

Mihin nämä EKG-nauhurit soveltuvat, kardiologian professori Heikki Huikuri Oulun yliopistollisesta keskussairaalasta?

- Pienet sydänfilmilaitteet soveltuvat kohtauksenomaisten rytmihäiriöiden tutkimiseen. Niitä voisi hankkia sairaaloihin, mistä niitä voisi lainata. Potilaiden ei kannata sellaisia ostaa, Huikuri toteaa.

Jotta tiedot saataisiin talteen, rytmihäiriön pitää kestää niin kauan, että potilas ehtii kytkeä laitteen päälle.

- Tavalliseen 12-kytkentäiseen EKG:hen laitteita ei voi edes verrata, koska ne rekisteröivät vain yhtä kytkentää. Tämän takia kotirekisteröintilaitteet sopivat yksinomaan rytmihäiriöiden diagnostiikkaan.

Lue myös

Yhden valmistajan nauhoitukset tulkitseva palvelin toimii Ruotsissa, ja käytöstä peritään kuukausimaksu. Jotkut laitteet tallentavat sydänfilmiä muistikortille, jonka voi lähettää analysoitavaksi tai purkaa tallenteen itse tietokoneelle.

Huikuri muistuttaa, että jatkuva rytmihäiriö pystytään tunnistamaan helposti tavanomaisella EKG:llä ja päivittäin esiintyvä rytmihäiriö 24 tunnin Holter-rekisteröinnillä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030