Lehti 14: Ajan­kohtai­sta 14/2003 vsk 58 s. 1637

Lääkevaihto on alkanut

Ulla Järvi

Lääkevaihto eli geneerinen substituutio on alkanut vaihtelevin kokemuksin. Ainakin alkuvaiheessa lääkevaihto merkitsee kaikille lääkehuollon toimijoille reippaasti lisätöitä, mutta lääkkeiden hinnat ovat ainakin laskeneet.

Kilpailusyistä lääkkeiden hinnat julkistettiin vasta huhtikuun ensimmäisenä päivänä. Kela sai ilmoituksen yhteensä 1 638 valmisteesta. Noin 400 valmisteen hinta on laskenut ja vain muutaman noussut.

Lääkkeiden myyntiluvan haltijat ilmoittavat vaihtokelpoisten valmisteiden hinnat Kelalle neljä kertaa vuodessa. Nyt voimaan tulleet hintaputket ovat käytössä kesäkuun loppuun saakka.

Ainakin joidenkin rinnakkaislääkkeiden kohdalla on jo huomattu, että kilpailijoidenkin hinnat saattavat olla jopa sentilleen samansuuruiset.

Vaihtokelpoiset lääkevalmisteet on ryhmitelty lääkemuodon, vahvuuden ja pakkauskoon mukaan omiksi ryhmikseen. Jokaiselle ryhmälle on muodostettu ns. hintaputki, jonka alarajan määrää ryhmän halvin lääkevalmiste. Sen lisäksi hintaputkeen pääsevät ne valmisteet, joiden hinta on enintään kaksi tai kolme euroa halvinta hintaa korkeampi. Lääkeyritysten hintailmoitusten perusteella näitä hintaputkia muodostettiin kaikkiaan 791.

Jos halvimman valmisteen hinta on alle 40 euroa, hintaputken yläraja saadaan lisäämällä halvimpaan hintaan kaksi euroa. Jos taas halvimman valmisteen hinta on 40 euroa tai enemmän, hintaputken yläraja saadaan lisäämällä halvimpaan hintaan kolme euroa.

Ellei lääkäri tai ostaja kiellä lääkevaihtoa, apteekilla on velvollisuus vaihtaa lääkärin määräämä lääkevalmiste johonkin hintaputken valmisteista. Lääkekorvaus maksetaan asiakkaalle toimitetun lääkevalmisteen hinnan perusteella.

Toimiko tiedotus?

Kun lääkevaihto säädettiin, velvoitettiin viranomaiset, lähinnä sosiaali- ja terveysministeriö tiedottamaan asiasta sekä lääkäreille että kansalaisille. Lääkärit saivatkin tiedotteen lääkevaihdosta, mutta kansalaiset ovat olleet täysin tiedotusvälineiden varassa. Muutamissa lehdissä on ollut ilmoituksia, mitä ministeriössä on pidetty riittävänä.

Kaikki alan toimijat eivät ole olleet tyytyväisiä tiedottamiseen ja ovatkin luoneet omat kampanjansa.

Lue myös

Lääketietokeskus aloitti kampanjan Tietoinen valinta. Omenahenkisen kampanjamateriaalin tavoitteena on, että potilas ja lääkäri keskustelisivat vastaanotolla lääkehoidosta ja myös hinnasta. Lääkevaihtoa ei haluttaisi jättää yksin apteekin varaan, koska tieto lääkevaihdosta ei nykyjärjestelmien turvin kulkeudu lääkärin vastaanotolle.

Suomen Apteekkariliitto ja Kustannus Oy Duodecim puolestaan ovat avanneet internetiin palvelun, josta voi selvittää lääkkeiden hinnat ja lääkevaihdon piirissä olevat lääkkeet. Palveluun pääsee Apteekkariliiton verkkopalvelusta osoitteesta www.apteekit.net. Palvelun käyttö on maksutonta, eikä se vaadi rekisteröitymistä. Palvelun ylläpitäjät lupaavat tietojen olevan ajan tasalla, sillä palvelua päivitetään samassa aikataulussa kuin apteekkien tietojärjestelmiä.

Vaihtokelpoiset lääkkeet ja niiden hinnat löytyvät palvelusta kirjoittamalla hakukenttään lääkärin reseptiin kirjoittaman lääkkeen nimen. Tämän jälkeen vaihtokelpoiset lääkkeet hintoineen tulostuvat ruudulle napsauttamalla Vastaavat tuotteet -linkkiä. Jos pakkaustietojen perässä lukee Ei vaihdettava, lääke ei kuulu lääkevaihdon piiriin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030