Lehti 16-17: Ajan­kohtai­sta 16-17/2003 vsk 58 s. 1877

Lääkärilehden lääketieteellinen päätoimittaja Päivi Hietanen: Lääkäriyteen liittyviä arvoja pidettävä esillä

Ulla Toikkanen

Lääkärilehden uusi lääketieteellinen päätoimittaja, syöpätautien erikoislääkäri, dosentti ja psykoterapeutti Päivi Hietanen sanoo, että asiantuntijalehden on oltava luettava ja luotettava. Näiden ominaispiirteiden merkitys korostuu nykyisin, kun tietoa tulvii jatkuvasti eri puolilta. Lehti antaa lääkäreille uudistuvan työkalun nopeasti muuttuvalla lääketieteen saralla.

- Lääkärilehdellä on oma, selvä paikkansa tiedotusvälineiden joukossa. Lääkäriliiton lehtenä se välittää tietoa siitä, mitä terveydenhuolto- ja järjestöpolitiikassa tapahtuu. Viikoittainen Lääkärilehti raportoi ajankohtaiset asiat nopeasti. On myös tärkeää, että suomalaiset kliinikot, sekä perusterveydenhuollon lääkärit että erikoislääkärit, saavat lehdestä sellaista yleislääketieteellistä tietoa, joka vaikuttaa kliinisiin hoitopäätöksiin ja parantaa lääkäreiden yleissivistystä, Päivi Hietanen toteaa.

- Lääkärilehden lääketieteelliset artikkelit arvioi kaksi toimituksen ulkopuolista asiantuntijaa. Haluan lisätä asiantuntijuutta lääketieteellisissä artikkeleissa ja siksi pyrin löytämään arvioijiksi kunkin alan parhaita asiantuntijoita. Lääketieteellisiä pääkirjoituksia pitää mielestäni kehittää siten, että ne ovat paremmin yhteydessä lehden muun sisällön kanssa. Toivon, että asiantuntevat kollegat, joilla on mielessä tärkeitä teemoja ja keskustelunaiheita, suhtautuisivat myönteisesti pääkirjoituspyyntöihini.

Päivi Hietanen on toiminut kolumnistina ja kirjoittanut lukuisia asiantuntija-artikkeleja vuosien varrella.

- Kirjoittaessa ajattelee aina lukijaa, jolle kirjoitus on suunnattu. Kollegakunnalle kirjoittamisen koen haasteelliseksi ja tärkeäksi.

IHMINEN SAATTAA UNOHTUA LÄÄKETIETEESSÄ

Ihmisiä pystytään hoitamaan teknisesti yhä paremmin nykypäivän lääketieteessä, mutta usein potilas pyrkii unohtumaan kiireessä. Päivi Hietanen työskenteli syöpätautien erikoislääkärinä HYKS:n syöpätautien osaamiskeskuksesssa ennen kuin siirtyi Lääkärilehden lääketieteelliseksi päätoimittajaksi. Hän on tutkinut mm. vakavan sairauden aiheuttamia psyykkisiä kuormituksia ja miten niitä voidaan helpottaa. Päivi Hietasen yksi merkittävä kiinnostuksen kohde on potilaan ja lääkärin välinen vuorovaikutus.

- Potilas tulee lääkärin vastaanotolle tuntevana ja kokevana ihmisenä, hän ei tuo pelkästään tautiaan hoidettavaksi. On muistettava, että potilas on hoidon keskipiste. Myös lääkärien pitää saada ansaitsemansa arvostus ja heille täytyy taata hyvät työolosuhteet, jotta he pystyvät työskentelemään täysipainoisesti. Mielestäni on tärkeää, että Lääkärilehdessä pidetään esillä lääkäriyteen liittyviä arvoja.

PSYYKKINEN TUKI TÄRKEÄÄ POTILAALLE

- Rintasyövän hoidon tulokset ovat parantuneet koko ajan, ja hoidon suuria lääketieteellisiä haasteita tällä hetkellä on löytää lääkkeitä, joilla uusiutunut tauti saadaan pysyvästi paranemaan. Syövän hoito vaatii tänä päivänä useiden eri ammattilaisten yhteistyötä, ja se onnistuu, jos hoitoketju on toimiva. Sairaudet täytyy havaita mahdollisimman varhain perusterveydenhuollossa, ja sen jälkeen useiden erikoisalojen ihmisten pitää työskennellä hyvin yhteistyössä.

Päivi Hietanen tähdentää, että hoidossa täytyisi aina olla mukana henkilö, joka kartoittaa potilaan psyykkistä tilannetta. Tällä hetkellä potilaan elämän psyykkistä hahmotusta ei tehdä järjestelmällisesti.

Lue myös

- Potilaan ja hänen lähiomaistensa psyykkinen selviytyminen vakavan sairauden kanssa on merkittävä haaste hoidolle: täytyy löytyä jokin järjestelmällinen tapa, jolla potilaan tilannetta kartoitetaan. Jotkut potilaat tarvitsevat psyykkistä apua erityistyöntekijöiltä kuten erikoissairaanhoitajilta, psykologeilta tai psykiatreilta. Nyt tällaisen avun löytyminen on potilaan omasta aktiivisuudesta kiinni. Eri syöpäklinikoiden välillä on eroja, joissakin paikoissa näihin asioihin on paneuduttu paremmin kuin toisissa. Olisi hyvä, jos henkilöt, jotka tavallisissa hoitosuhteissa tapaavat potilaita, saisivat lisäkoulutusta ja heillä olisi aikaa kiinnittää huomiota potilaan psyykkiseen selviytymiseen. Potilaalle annettava perustuki pohjautuu tavalliseen hoitosuhteeseen: aika pitkälle pärjätään siten, että potilasta informoidaan hyvin ja hänelle ollaan ystävällisiä. Suuri joukko syöpäpotilaita selviää hyvän perushoidon sekä omaisten antaman tuen avulla. Pieni osa potilaista tarvitsee psykoterapeuttia, mutta monet kävisivät mielellään asiantuntijan luona muutaman kerran jäsentämässä jotakin tiettyä asiaa, esimerkiksi kysymässä, kuinka kertoa sairaudesta lapsille. Oikein ajoitettu psyykkinen tuki voi olla hyvin merkittävä potilaalle, korostaa Päivi Hietanen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030