Lehti 35: Ajan­kohtai­sta 35/2018 vsk 73 s. 1848 - 1850

Lomarahat aiheuttavat hämmennystä Länsi-Pohjassa

Lääkäriliittoon on tullut Kemistä paljon työsopimuksia koskevia yhteydenottoja.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

– Työnantajan vaihtuminen ei ole ­näkynyt potilastyössä, vaan muutokset näkyvät hallinnollisissa asioissa, erikoislääkärien luottamusmies Pia Vittaniemi kertoo.

Kuvituskuva 2

Pia Vittaniemellä riittää aikaa myös hevosharrastukseen. Työt sairaalassa sujuvat entiseen malliin.

Mehiläinen Länsi-Pohjan toiminta on lähtenyt liikkeelle yskähdellen.

Meri-Lapin terveyspalvelut muuttuivat juhannusviikolla, kun Mehiläinen Länsi-Pohja Oy aloitti toiminnan. Yhteisyritys tuottaa keskeiset Länsi-Pohjan keskussairaalan palvelut sekä perusterveydenhuollon ja suun terveyden palvelut Kemin ja Tornion kaupunkien asukkaille.

Miten toiminta on lähtenyt käyntiin, Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytysosaston ylilääkäri ja erikoislääkärien luottamusmies Pia Vittaniemi?

– Työnantajan vaihtuminen ei ole näkynyt potilastyössä, vaan muutokset näkyvät hallinnollisissa asioissa. Esimerkiksi päivystysten kirjaaminen on muuttunut. Uusien ohjelmien opettelu on aina haastavaa.

Tietojärjestelmähaasteista huolimatta palkanmaksu on uudistunut parempaan suuntaan.

– Työntekijämyönteiseen suuntaan. Saamme päivystyskorvaukset nopeammassa tahdissa kuin ennen. Toukokuussa tehdystä päivystyksestä sai korvauksen aikaisemmin vasta heinäkuussa. Nyt korvauksen saa jo kesäkuun palkanmaksun yhteydessä.

Päivystykseenkin on ollut halukkaita, vaikka sitä epäiltiin.

– Suostumusten saannissa ei ole ollut ongelmia, ja kukaan ei ole kieltäytynyt, kertoo Vittaniemi.

Kiky siellä, mutta ei täällä

Eripuraa tai ainakin hämmennystä ammattikunnassa on aiheuttanut lomarahojen maksaminen. Lomarahat maksettiin Länsi-Pohjan keskussairaalassa ja muutamissa terveyskeskuksissa kiky-vähennyksineen ennen kuin Länsi-Pohja aloitti toiminnan. Ongelma on, että samoissa työpaikoissa työskentelevät ovat saaneet rahoja eri tavalla. Osa täyden lomarahan, osa 30 prosenttia vähemmän.

– En tiedä, onko tämä herättänyt närää, mutta asia aiotaan tarkistaa, Vittaniemi jatkaa.

Lääkäriliiton lakimies Konstantin Laakkosen mukaan tilanteeseen etsitään parhaillaan ratkaisua. Selvää on, että samassa työpaikassa työskenteleville samoille työntekijäryhmille edut täytyisi maksaa yhdenveroisesti.

– On neuvoteltu, voidaanko erotus kompensoida. Asia on yhä kesken. Mehiläisellä on ollut periaatteellista maksuhalukkuutta, mutta nyt selvitetään muun muassa paikallisten sopimusten sisältöä ja velvoittavuutta.

Puhu, puhu, puhu – muutosjohtamisen ABC

Perusterveydenhuollon luottamusmies Jukka Ronkainen Tornion terveyskeskuksesta kertoo, että työt Torniossa ovat jatkuneet kapulan vaihdon jälkeen kutakuinkin entiseen malliin.

– Selviä muutoksia käytännön työssä tai työtavoissa ei ole nähtävillä vielä terveyskeskuspuolella. Syynä tähän voi olla loma-aika, Ronkainen arvelee.

Ronkaisen mukaan uudella toimijalla silti riittää parannettavaa. Esimerkiksi Torniossa on ollut haasteita tilinauhoissa ja palkkojen maksussa. Ronkainen ounastelee, että ongelmat liittyvät siihen, että kerralla tuli useampi sata uutta työntekijää loma-ajan kynnyksellä.

– Sote-sopan epätietoisuus ja päätösten pitkittyminen tekivät rekrytoinnin hankalaksi, eikä se vielä toimi toivotulla tavalla. Myös kommunikaatio uusien toimijoiden kanssa kaipaa vielä parantamista, hän summaa.

Esimerkiksi Tornion terveyskeskuspuolella eri ammattiryhmiä on informoitu mahdollisista muutoksista eri tavoin.

– Hoitajille on useammassa palaverissa kerrottu tulevista toimintatapojen muutoksista, joista ei lääkäreitä ole vielä informoitu. Työtä kuitenkin on tehty yhdessä aiemmin, eikä Suomen olosuhteissa lääkäreistä voi tulla pelkkiä konsultteja.

Ei tulipalojen sammutusta

Lääkäriliittoon tulleet yhteydenotot ovat koskeneet kuitenkin pitkälti työsopimuksia. Mehiläinen Länsi-Pohjassa uusi lääkäri voi valita, noudatetaanko työsuhteessa Lääkärisopimuksen mukaisia määräyksiä ja paikallista palkkatasoa, vai sovitaanko ehdoista työnantajan ja työntekijän välillä työntekijäkohtaisella työsopimuksella.

Konstantin Laakkosen mukaan kahden työehtosopimuksen väliltä valitseminen on aiheuttanut pieniä epäselvyyksiä jäsenkunnassa.

– Täysin tyylipuhtaasti tilanne ei ole mennyt, mutta se on johtunut enemminkin siitä, että rekrytointeja on kesän aikana hoitanut Mehiläisen hallinnollinen puoli Länsi-Pohjan Mehiläisen oman henkilökunnan sijaan. On myös tahoja, jotka eivät ole täysin hahmottaneet sopimuskokonaisuutta, Laakkonen kertoo.

Lue myös

Hän jatkaa, että viritteillä on ollut hieman erikoisempiakin kuvioita, joita seurataan nyt tarkkaan.

– Selvästi haetaan tuntumaa, minkälaisia työsuhteita tai ylipäätään millaisia työvoiman käyttömuotoja siellä tullaan tulevaisuudessa käyttämään.

Iso muutos ei suju kivuttomasti, joten syksy näyttää, mihin uomiin joki laskee.

– Monta asiaa seurataan syksyn aikana. Yritämme olla aktiivisia Mehiläisen suuntaan, että se ei lähtisi väärille urille. Kun he huomaavat, että reagoimme, mikäli jokin asia menee erikoiseen suuntaan, irtiotot vanhasta kaavasta luultavasti vähenevät. Pitäydytään siinä, mitä on sovittu.

Toiminta käynnistyi kesäkuussa

• Kemin ja Tornion sekä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin terveyspalvelut siirtyivät suurelta osin 18. kesäkuuta Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n tuottamiksi.

• Psykiatrian ja ensihoidon toiminta jäi sairaanhoitopiirin vastuulle.

• Työsuhteiset työntekijät ja julkiset viranhaltijat siirtyivät vanhoina työntekijöinä Länsi-Pohja Oy:n palvelukseen. Siirtyvien työsuhteen ehdot määräytyvät Lääkärisopimuksen mukaan.

• Talokohtaista työehtosopimusta noudatetaan uusiin palkattaviin työntekijöihin.

• Lääkärit voivat valita, noudatetaanko työsuhteessa Lääkärisopimuksen mukaisia määräyksiä ja paikallista palkkatasoa, vai sovitaanko ehdoista työnantajan ja työntekijän välillä työntekijäkohtaisella työsopimuksella.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030