LPY keikuttaa Hyksin Oy:n venettä
Lääkäripalveluyritykset ry aikoo selvityttää perusteellisesti, kestääkö Hyksin Oy:n juridinen pohja. HUS uskoo olevansa vahvoilla.
Päätös Hyksin Oy:n perustamisesta on saanut Lääkäripalveluyritykset ry:n (LPY) takajaloilleen. Kantelu EU-komissiolle on jo tehty ja valitus hallinto-oikeuteen on tekeillä. LPY on pyytänyt järjestelystä myös ennakkokannanottoa Kilpailuvirastolta.
– Kyseessä on merkittävä elinkeino- ja yhteiskuntapoliittinen ennakkotapaus. Siihen viittaa se, että neljä viisi sairaanhoitopiiriä suunnittelee samantyyppistä ratkaisua, sanoo LPY:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen.
– Olemme täysin vakuuttuneita siitä, että Hyksin Oy kestää sekä EU-komission että Suomen viranomaisten tarkastelun. Olemme juridisesti vahvalla pohjalla sekä päätöksentekomenettelyn suhteen että kilpailuoikeudellisesti, vastaa HUS:n hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen, juristi itsekin.
Hänen mukaansa LPY:n esille nostamat kysymykset olivat tiedossa jo Hyksin Oy:n suunnitteluvaiheessa, ja ne on otettu huomioon päätöksenteossa.
Mikä on markkinahinta?
EU-komissiolta LPY kysyy, onko julkisen sektorin yksityissairaalan perustaminen Hyksin Oy:n mallilla eurooppalaisen kilpailulainsäädännön mukaista toimintaa. LPY:n mukaan toiminnasta aiheutuu kilpailun vääristymiä.
– Miten yksi toimija saa yksinoikeuden käyttää HUS:n verorahoilla hankittuja resursseja, ja mitä hintaa niistä maksetaan. Mikä on markkinahinta, kun niitä ei muille tarjotakaan, Partanen kysyy.
Lehtonen muistuttaa, ettei EU säätele terveyspalvelujen järjestämistä ja rahoitusta jäsenvaltioissa. Ne kuuluvat yhä maiden omaan toimivaltaan. EU ei voi kilpailuoikeudellisen perustein puuttua esimerkiksi Britannian NHS:n yritysmuotoisiin yksiköihin, jos se on maassa tapa järjestää terveydenhuolto.
Ns. Palmia-päätöksessään EU-komissio kuitenkin edellyttää, että julkinen toimija toimii yhtiömuodossa myydessään palveluja ulkopuoliselle, ja tällaista vaatimusta ollaan Suomessa ehdottamassa kuntalakiin.
– Hyksin Oy:ssä toiminta tapahtuu lakia ennakoiden yhtiömuodossa, Lehtonen sanoo.
– Meillä on kovan tason juridiset asiantuntijat selvittämässä näitä kysymyksiä. Jo suunnitteluvaiheessa on haettu toimintamallia, joka olisi kilpailuneutraali. Koska yhtiötä ei ole vielä edes perustettu, on mahdotonta osoittaa, että siitä aiheutuisi markkinahäiriöitä tai että esimerkiksi vuokrat eivät olisi markkinahintaiset, Lehtonen sanoo.
LPY on pyytänyt myös Kilpailuvirastolta ennakkokannanottoa, voiko yritysjärjestely aiheuttaa kilpailun vääristymiä ja vaikeuttaa suomalaisen elinkeinopolitiikan toteuttamista.
Jarrua muille
Hallinto-oikeudelta LPY hakee linjausta, kuuluuko Hyksin Oy:n tyyppinen toiminta kunnan toimialaan. Partasen mukaan valituksen kantava peruste on, että kuntayhtymä omistaa 75 prosenttia Hyksin Oy:stä ja vastaa veloista ja velvoitteista. Sen osalta otetaan siis riskejä.
– Kysymyksenasettelu on se, onko HUS:n valtuusto ylittänyt toimivaltansa. HUS:n hallituksen on sitten arvioitava, jatketaanko asian viemistä eteenpäin vai odotetaanko hallinto-oikeuden päätöstä.
– Toivomme, että muilla alueilla, joilla on samantyyppisiä suunnitelmia, mietittäisiin vielä kerran, Partanen toteaa.
Lehtosen mukaan on aivan selvää, että kuntayhtymällä voi olla yhtiöitä, että se voi myydä alansa palveluja ja että Hyksin Oy:n toiminta on HUS:n perussopimuksen mukaista toimintaa.
– Kyse ei ole kunnan toimialasta, vaan siitä, mitä on sovittu HUS:n perussopimuksessa. HUS myy jo nyt esimerkiksi välinehuoltoa ja verikeskuspalvelua. Se ei herätä mitään hämmennystä, koska palveluja myydään yksityisille toimijoille itselleen ja näiden toiveesta, sanoo Lehtonen.
Hän muistuttaa, että osakeyhtiössä kuntien riskit rajoittuvat osakepääomaan. Liiketoimintasuunnitelmassa Hyksin Oy:n taloudelliset riskit on arvioitu pieniksi.
– Se tietysti ärsyttääkin yksityisen puolen toimijoita, Lehtonen toteaa.
Suvi Sariola
Kuva: Mikko Käkelä
Lue koko juttu perjantaina 18.11. ilmestyvästä lehdestä.