Luksuslääkäreistä tuli trendi Yhdysvalloissa
Varakkaat potilaat haluavat erityispalvelua, ja ala houkuttaa myös lääkäreitä. Luksusta löytyy myös Suomesta.
Potilaiden arkea? Vain Yhdysvalloissa, ja vain tietyille, varakkaille potilaille. Luksuslääkärit ovat marginaalinen, mutta kasvava trendi Yhdysvaltain terveyspalveluiden kentällä. Ilmiöstä raportoi CNN.
Esimerkiksi MDVIP-yritys veloittaa asiakkailtaan 1 500–1 800 dollaria vuodessa. Jäsen saa muun muassa terveyssuunnitelman, omat terveystiedot tallennettuna taskukokoon ja ympärivuorokautisen yhteyden omalle lääkärille.
Markkinoilta löytyy vielä tasokkaampiakin yrityksiä. MD2 tarjoaa koko perheelle täydelliset terveyspalvelut 24 000 dollarilla vuodessa.
– Ajattele, että veljesi, isäsi tai äitisi olisi lääkäri. Sitä me tarjoamme, yrityksestä kerrotaan.
Ilmiö houkuttaa lääkäreitä
Luksuslääkäreiksi ryhtyvät ovat usein perusterveydenhuoltoon tympääntyneitä lääkäreitä, jotka haluavat vähemmän potilaita ja enemmän aikaa keskittyä myös ehkäisevään terveydenhoitoon.
MDVIP-yrityksessä työskentelevän lääkärin vastuulla on vain 600 potilasta. Yleensä potilaita olisi noin 2 500.
Harvard Medical Schoolin apulaisprofessori John Goodson on huolissaan siitä, että luksustrendi pahentaa pulaa sisätautilääkäreistä. Tilanne on kriisiytynyt.
– Tämä imee työpaikan kuiviin. Normaaliin terveydenhuoltoon jäävät kantavat taakkaa harteillaan, hän sanoo.
Suomestakin löytyy luksusta
CNN:n ”boutique medicineksi” kutsuma ilmiö ei ole täysin vieras Suomessakaan. Helsingistä löytyy luksusklinikka Executive Medical Center, joka tarjoaa muun muassa johtoportaan terveyskartoituksia.
Henkilökohtaista palvelua korostava klinikka on toiminut matalalla profiililla muutaman vuoden ajan.
Executive Medical Center ei tiettävästi ole vielä saanut seuraajia Suomessa.
Miia Soininen