Ajan­kohtai­sta

Luustoon levinneen eturauhassyövän hoidossa edistysaskel

Uusi radioisotooppihoito, 223radiumkloridi, pidentää elinaikaa ja parantaa elämänlaatua luustoon levinneessä eturauhassyövässä.

Tohtori Cris Parker Royal Marsdsen -sairaalasta Lontoosta raportoi viikonloppuna kansainvälisessä ECCO-kokouksessa monikansallisen tutkimuksen tulokset, johon satunnaistettiin 922 eturauhassyöpäpotilasta. Sairauden tuli olla levinnyt luustoon, mutta ei sisäelimiin. Mukaan otettujen potilaiden tilanne oli vaikea, sillä hormonihoidon ja sytostaatti doketakselin mahdollisuudet oli käytetty loppuun. Satunnaistaminen tapahtui suhteessa 2:1 siten, että potilaat saivat joko kuusi 223radiumkloridi-injektiota neljän viikon välein tai vastaavat lumeinjektiot. Tavanomainen oireenmukainen hoito oli sallittu.

Tutkimus lopetettiin suunniteltua aikaisemmin ennalta sovitun välianalyysin kohdalla, koska potilaat, jotka saivat 223radiumkloridi-isotooppia elivät merkittävästi pitempään kuin ne, jotka saivat lumetta. Keskimääräinen elinaika oli edellisessä ryhmässä 14,0 kk ja lumehoitoa saaneilla 11,2 kk. Tutkimushoitoa saaneiden suhteellinen kuolemanvaara oli 30 % pienempi kuin lumehoitoa saaneiden, HR 0,695 (p = 0,00185). 223radiumkloridi-hoidon haittavaikutukset ovat vähäiset. Se on paljon paremmin siedettyä kuin sytostaattihoito.

Tutkimus keskeytettiin, koska katsottiin että oli epäeettistä olla antamatta tehokkaampaa hoitoa kontrolliryhmän potilaille.

Kolmen kuukauden elinaikaero voi vaikuttaa vähäiseltä, mutta sitä se ei ole tässä potilasryhmässä, jolla on pitkälle edennyt eturauhassyöpä ja jolla muut hoitomahdollisuudet on käytetty. Toistaiseksi 223radiumkloridi on tutkimuskäytössä, mutta sille haetaan myyntilupaa. Tutkimukset, jossa isotooppia yhdistetään muihin eturauhassyöpälääkkeisiin tai annetaan aikaisemmassa sairauden vaiheessa, ovat käynnistymässä. On mahdollista, että radioisotooppi tehoaa paremmin esimerkiksi jo liitännäishoitovaiheessa. Todennäköisesti lupaava hoito toimii myös muissa syövissä, jotka leviävät luustoon.

Marie Curien vuoden 1903 Nobel-palkinnon muistavat tietävät, että radium ei ole uusi keksintö. Radioisotooppi samariumia on pitkään käytetty luustometastaasien kivun hoitoon, mutta uusi lääke on tehokkaampi ja sen säteilyn kantama on lyhyempi, mistä syystä tervettä luuydintä ei juuri tuhoudu. Radium on kalsiummimeetti ja hakeutuu sinne, missä uutta luuta muodostuu, jolloin säteily menee oikeaan kohteeseen.

Päivi Hietanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030