Lehti 44: Ajan­kohtai­sta 44/2011 vsk 66 s. 3293

Maahanmuuttajien vauvojen tautikirjossa on erityispiirteensä

Anne Seppänen

Maahanmuuttajien vauvoilla ilmenee keltaisuutta helpommin kuin suomalaistaustaisilla. Taustalta voi löytyä erilaisia hemoglobiinipoikkeavuuksia, jotka ovat joissakin maahanmuuttajaryhmissä yleisempiä kuin suomalaisessa väestössä. Hemoglobiini voi olla rakenteeltaan poikkeava tai globiinien muodostamia ketjuja ei esiinny oikeassa suhteessa.

- Jossain maissa näitä poikkeavuuksia seulotaan. Usein ne ovat perinnöllisiä ja ne voidaan tutkia myös vanhemmilta. Äidillä voi olla raskausaikana anemia ja siitä tulee epäily hemoglobinopatiasta, sanoo dosentti, neonatologian erikoislääkäri Helena Lapinleimu TYKS:sta.

Hemoglobinopatiat on syytä pitää mielessä myös lastenneuvolassa. Matalan hemoglobiiniarvon ja mikrosytääristen, hypokromisten punasolujen pitäisi herättää epäily hemoglobinopatian mahdollisuudesta.

Yhteinen kieli on ensimmäinen huolehdittava asia, kun lääkäri kohtaa maahanmuuttajaäidin.

- Tulkin käytön pitäisi olla automaattista, jotta lääkäri saa äidiltä tiedot siitä, miten raskausaika on mennyt ja mitkä asiat voivat olla riski vauvan kannalta. Liian helposti käytetään tulkkina esimerkiksi lähisukulaista, mikä ei ole hyvä asia.

Usein maahanmuuttajien vauvat ovat pienempiä kuin suomalaiset vauvat. Tämä voi Lapinleimun mukaan johtua myös perinnöllisistä tekijöistä.

Eräät infektiosairaudet on tärkeää muistaa maahanmuuttajien vastasyntyneitä hoidettaessa. Jossain maissa suuri osa väestöstä kantaa hepatiitti B:tä. Kun äidin tartunnasta tiedetään, voidaan vauva suojata tartunnalta. Myös hepatiitti C, HIV ja tuberkuloosi on syytä pitää mielessä.

- Maahanmuuttajien vastasyntyneillä esiintyvistä sairauksista ei Suomessa tietääkseni ole tehty vielä yhtään tutkimusta. Siinä olisi rekisteritutkimuksen paikka, Lapinleimu sanoo.

Uudenlainen tautiperintö

Maahanmuuttajat tuovat muassaan oman tautiperintönsä, eikä sitä Suomessa vielä tunneta kovinkaan hyvin.

- Serkusavioliitot ovat yleisempiä joissakin kulttuureissa ja peittyvästi periytyvät sairaudet voivat tulla tällöin esiin. Kyse on samasta asiasta kuin hyvin tunnetussa suomalaisessa tautiperinnössä, Helena Lapinleimu sanoo.

Kaikissa yliopistosairaaloissa seulotaan jo nyt fenyyliketonuriaa eli PKU:ta perheistä, joissa molemmat vanhemmat tulevat muista maista kuin Suomesta.

Muita harvinaisia, myös maahanmuuttajilla esiintyviä peittyvästi periytyviä aineenvaihduntasairauksia ovat esimerkiksi vaahterasiirappitauti ja MCAD-puutos.

- Näitä ei vielä seulota, mutta asiaa joudutaan ehkä tulevaisuudessa harkitsemaan, jos maahanmuuttajien määrä lisääntyy, arvioi Lapinleimu.

Lue myös katsaus maahanmuuttajanaisten lisääntymisterveydestä s. 3309-14.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030