Maailma ajaa valistuksen ohi
Maailma on tulvillaan ristiriitaisuuksia - myös terveyttä koskevia.
Samaan aikaan kun Euroopan unioni huokailee kansalaisten ylipainon kanssa, antoi Madridin muotimessut porttikiellon liian laihoille malleille.
Baltian maissa voimistuvat kovan linjan markkinatalousopit, ihaillaan tasaveroa ja kiristetään sosiaaliturvaa. Kuitenkin Baltiassa terveyserot ovat EU:n jyrkimmät; miehet kuolevat jopa 15 vuotta nuorempina kuin naiset.
- Jollei mitään tehdä, nyt syntyvillä eurooppalaisilla lapsilla on odotettavissa lyhyempi elämä kuin meidän sukupolvellamme, sanoo professori
Ilona Kickbusch
.Kuopion EU-kongressissa puhuneella Kickbuschilla on takanaan pitkä tutkijanura ja hän työskentelee nykyisin Sveitsin terveysministeriössä. Hänen mielestään globalisaatio on hälventänyt valtioiden rajat myös terveyskysymyksissä.
- Virvoitusjuoma-, makeis- ja ruokabrandit ylittävät rajat kevyesti. Kulutukseen ja huvitukseen perustuvat elämäntapaihanteet ovat samat kaikissa länsimaissa, Ilona Kickbusch sanoo.
Hän itse ihastui Madridin muotimessujen tempaukseen ja muistuttaa, että maailmassa on arviolta miljoona naista, jotka kärsivät syömishäiriöistä. Heistä vain puhutaan paljon vähemmän kuin ylipainoisista.
- Meidän on luotava tämänkaltaisia uuden ajan liittoja tämän ajan toimijoiden kanssa. Toinen malliesimerkki on brittikokki Jamie Oliver, joka ryhtyi kampanjoimaan terveellisemmän kouluruokailun puolesta. Tätä me tarvitsemme! kannustaa Ilona Kickbusch.
Erot keskellämme
Uudenlaista ajattelua vaatii terveyspoliitikoilta sekin tosiasia, ettei hyvinvointi enää jakaudu kahtia rikkaiden ja köyhien maiden välillä. Kehitysmaissa kuollaan sekä nälkään että ylipainoon. Teollisuusmaissa terveyserot kansalaisten välillä näyttävät vain kasvavan.
- Kun lähdetään Lontoon Westminsterin metroasemalta kohti itää Jubilee linella, jokaisella metropysäkillä asukkaiden eliniänodote putoaa lähes vuodella.
Lontoolaisprofessori Martin McKeellä on muitakin mielenkiintoisia tilastoja esiteltävänään. Yksi tapa katsoa hyvinvointia on ottaa tietyn muuttujan suhteen Euroopan "tervein" valtio ja verrata sikäläisiä kuolleisuuslukuja muiden maiden kanssa.
- Jos kaikki suomalaiset eläisivät kuten ranskalaiset, täällä olisi 5 214 sydänkuolemaa vähemmän joka vuosi. Jos taas kaikki saksalaiset tupakoisivat yhtä vähän kuin kyproslaiset, Saksassa olisi 10 601 keuhkosyöpäkuolemaa vähemmän vuosittain, McKee vertaa.
McKee muistuttaa, ettei elintapoja, elinoloja ja perimää voi kopioida toisesta maasta suoraan toiseen, mutta vertailu Euroopan sisälläkin tuottaa mielenkiintoista pohdittavaa.