Ajan­kohtai­sta

Matkailu toi vanhan taudin takaisin

Lymphogranuloma venereum eli LGV (vanhalta nimeltään neekerisankkeri) on palannut takaisin eurooppalaiseen tautikirjoon 2000-luvun aikana. Tapauksia on raportoitu eri puolilta Eurooppaa, muutamia myös ­Suomesta.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/tterveysasema_1_samiperttila.jpg
Lymphogranuloma venereum eli LGV (vanhalta nimeltään neekerisankkeri) on palannut takaisin eurooppalaiseen tautikirjoon 2000-luvun aikana. Tapauksia on raportoitu eri puolilta Eurooppaa, muutamia myös ­Suomesta. Tapaukset ovat liittyneet yleensä miesten väliseen seksiin ja matkailuun.

– Matkailulla on suuri merkitys sukupuolitautien uudelleen tulemisessa, kertoo iho- ja sukupuoli­tautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back HUS:n sukupuolitautien poli­klinikalta. LGV:tä on syytä epäillä silloin, kun miehellä, jolla on ollut seksiä miesten kanssa, on oireena proktiitti eli peräsuolitulehdus.

– LGV:n aiheuttaa Chlamydia trachomatis -bakteeri, mutta eri alatyyppi kuin tavallisen klamydian aiheuttaja. Jos proktiittioireisen potilaan rektumin klamydianäyte on positiivinen, kannattaa tehdä lisätutkimuksia ja selvittää, onko kyseessä LGV vai tavallinen klamydia, neuvoo Hiltunen-Back.

LGV hoidetaan kolmen viikon doksisykliinikuurilla. Suomessa LGV oli tavallinen vielä sota-aikana. Nykyisin sitä esiintyy endeemisenä Afrikassa, Intiassa ja Etelä-Amerikassa. Euroopasta se katosi välillä kokonaan antibioottien myötä.

Anne Seppänen
kuva: Sami Perttilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030