Ajan­kohtai­sta

Medisiinarit haluavat pelisäännöt amanuenssuureihin

Hallopediatapaamisessa korostettiin käytännön opetuksen merkitystä. Kuvassa Miikka Kervinen, Marja Matala-aho ja Jenni Pelkonen.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Ryhma-nimettulee.JPG
Yksi tutkii useita potilaita päivässä, mutta toinen kiikuttaa papereita osaston käytävillä. Medisiinarit saivat tarpeekseen vaihtelevista harjoittelutarinoista ja aikovat laatia amanuenssuureista valtakunnalliset laatu- ja sisältösuositukset tiedekuntiin.

Nyt klinikkaharjoittelun käytännöt ovat eri tiedekunnissa jokseenkin levällään ja sekä niiden laatu että valvonta vaihtelevat luvattoman paljon.

– Amanuenssuureilla on opiskelijalle suuri merkitys matkalla lääkäriksi, mutta harjoittelua ei useimmissa tiedekunnissa pysty nivomaan yhteen muiden opintojen oheen järkeväksi paketiksi. Usein amanuenssuuri on suoritettava yhteen putkeen, eli käytännössä kesällä, vaikka opiskelija saisi enemmän irti siitä että harjoittelua olisi myös lukuvuoden mittaan, sanoo Medisiinariliiton pääsihteeri Martta Hartikainen.

Hallopedi vie opiskelijan kannan hallintoon

Suomen Medisiinariliitto kutsuikin yhdessä Lääkäriliiton kanssa viiden lääketieteellisen tiedekunnan hallinnon opiskelijaedustajat eli hallopedit pohtimaan parannusta mm. amanuenssuurikäytäntöihin. Viikko sitten Helsingissä kokoontuneet hallopedit olivat yhtä mieltä siitä, että nyt tarvittaisiin valtakunnalliset sisältö- ja laatusuositukset klinikkaharjoitteluun.

Joissakin tiedekunnissa sanotaan hyvinkin tarkasti, mitä amanuenssi saa ja mitä hänen pitää tehdä. Annetaan esimerkiksi lukumäärä siitä, miten monta potilasta pitää tutkia. Parhaimmassa tapauksessa amanuenssia opastetaan konkreettisesti ja monipuolisesti ja valvonta pelaa. Toisaalla amanuenssi saattaa kulkea orpona lääkäreiden perässä ihmettelemässä, mitä pitäisi tehdä.

– Medisiinariliitto ja hallopedit aikovat myös esittää kaikkiin tiedekuntiin 60 %:n puolipäiväamanuenssuureja Kuopion tapaan, ellei tiedekunnalla sitten ole jotakin muuta joustavaa harjoittelukäytäntöä, kuten Turussa. Osan aikaa töissä, osan koulussa – näin maksimoitaisiin opiskeluajasta saatava hyöty, Medisiinariliiton hallituksen jäsen Heli Tuomaala perustelee.

Poissaoloista ei saa rangaista

Medisiinariliiton puheenjohtaja, LL Jukka Kuokkanen pitää äärimmäisen tärkeänä, että tiedekuntien hallopedit ovat perillä sekä toisten tiedekuntien hyvistä käytännöistä että ongelmista.

– Medisiinariliitto on nyt turhan etäällä lääkäriopiskelijoista. Asiat ovat kuitenkin yhteisiä ja useimmat ongelmat koskettavat kaikkia. On hyvä tietää, missä eri tiedekunnissa mennään.

Kuokkasesta ensimmäisen valtakunnallisen hallopeditapaamisen kolme teemaa, amanuenssuurit, poissaolokäytännöt ja lääkäreiden johtamiskoulutus, ovat ne akuuteimmat kipupisteet, joihin opiskelijaedustajien on syytä tahoillaan puuttua.

– Poissaolojen korvaamisista kuulee aika ajoin varsinaisia kauhukertomuksia. Jos olet puolentoista tunnin pakollisesta ryhmäopetuksesta poissa, saatat joutua korvaamaan sen kirjoittamalla kymmenen esseetä.

Käytäntö saattaa vaihdella poissaolijan mukaan: yksi saa poissaolojaan paremmin anteeksi kuin toinen.

– Sairaus tai synnytyskään ei välttämättä takaa sitä, että poissaolijaa kohdellaan tässä suhteessa inhimillisesti. Aiomme laatia perusopetukseen suositukset kohtuullisista ja järkevistä poissaolojen korvauskäytännöistä, Kuokkanen summaa.

Lue koko juttu perjantaina 3.12. ilmestyvästä Lääkärilehdestä.

Essi Kähkönen
kuvat Heidi Emmes

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030