Meksikosta palanneen hengitystieinfektiota tutkitaan
Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella selvitetään Meksikosta palanneen matkailijan hengitystieinfektion aiheuttajaa.
Euroopassa on tällä hetkellä varmistettuja sikainfluenssatapauksia kymmenen: viisi Iso-Britanniassa, kolme Saksassa ja kaksi Espanjassa. Tautipäilyjä on EU:ssa yli kymmenessä maassa ja noin sadan potilaan näytteitä tutkitaan.
Ensisijainen apu omasta terveyskeskuksesta
Epidemian alueilta Meksikosta ja Yhdysvalloista palaavan matkailijan tulee seurata terveydentilaansa. Matkailijan tulee ottaa puhelimella yhteyttä omaan terveyskeskukseensa tai työterveyshuoltoon, jos hänellä ilmenee seitsemän päivän kuluessa kotiinpaluusta yksi tai useampi seuraavista oireista: kuumetta (yli 38°C), hengitystieoireita, kuten yskää tai nuhaa tai kurkkukipua. Influenssan muita tyypillisiä oireita ovat jäsenten särky, päänsärky, vilunväristykset ja väsymys.
Suomi hankkii täsmärokotetta
Sosiaali- ja terveysministeriö hankkii täsmärokotetta ns. sikainfluenssaan, kun sellainen on saatavilla. Täsmärokotetta voidaan valmistaa vasta pandemian käynnistettyä, kun epidemiaa aiheuttavan viruksen yksityiskohtainen rakenne on tiedossa. Tällä hetkellä rokotetta ns. sikainfluenssaan ei ole saatavilla. Tarpeelliseen rokotussuojaan vaaditaan kaksi rokoteannosta. Sosiaali- ja terveysministeriö päätti eilen varata toisen rokoteannoksen.
Lisäksi varmuusvarastoja täydennetään hankkimalla muun muassa lisää viruslääkkeitä ja hoitohenkilöstölle tarkoitettuja suojaimia. Hankinnoista vastaa Huoltovarmuuskeskus.
Hallitus sai selvityksen sikainfluenssatilanteesta tänään. Hallitus on tänään myös lisännyt tartuntatautiasetuksen yleisvaarallisiin tartuntatauteihin ihmiselle uuden H1N1-viruksen.
Euroopan terveysministerit koolla huomenna Luxemburgissa
Euroopan terveysministerit käsittelevät ns. sikainfluenssatilannetta kokouksessaan huomenna 30. huhtikuuta Luxemburgissa. Suomea kokouksessa edustaa peruspalveluministeri Paula Risikko. Suomi pitää tärkeänä, että yleiseurooppalaisesti noudatetaan WHO:n ohjeita ja suosituksia. Suomi korostaa kokouksessa myös EU-tason koordinaatiota mahdolliseen pandemiaan varautumisessa.
Lisää tietoa ns. sikainfluenssasta on sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilla.