Ajan­kohtai­sta

Miehet ovat kiinnostuneita muuttamaan elintapojaan terveellisiksi

Miehet tietävät paljon terveyteen liittyvistä asioista ja ovat kiinnostuneita oman terveytensä edistämisestä. Työterveyshuolto koettiin paikaksi, jonne on helppo mennä puhumaan omista terveysongelmistaan, toteaa tutkija Ilkka Pietilä Tampereen yliopiston terveystieteen laitokselta.

Yleensä on luultu, että terveysasiat eivät kiinnosta miehiä. Tutkija Ilkka Pietilä Tampereen yliopiston terveystieteen laitokselta kumoaa tämän väitteen ja sanoo, että miehet tietävät nykyisin paljon terveyteen liittyvistä asioista. Pietilä on tutkinut äskettäin tamperelaisten paperimiesten terveystietoisuutta.

Miehet pitivät omia elintapojaan terveellisinä, vaikka todellisuudessa ei aina näin välttämättä ollutkaan.

– Olisikohan kyse niin sanotusta terveellisyysmuurista, siitä, että terveyteen liittyviä asioita kaunistellaan? Miehet tunsivat tarkasti omat kolesteroliarvonsa ja kertoivat innokkaasti hiihto-, uinti- ja pyöräilykilometreistään. Useimmat haastateltavat suhtautuivat tupakointiin kielteisesti, ja tupakoitsijat halusivat lopettaa tupakanpolton. Ylipäänsä oman terveyden edistäminen kiinnosti heitä, kertoo Ilkka Pietilä.

Työikäisten suomalaisten miesten tutkimus on näyttänyt, että miesten elintavat ovat muuttuneet huomattavasti terveellisemmiksi viime vuosikymmenten aikana, myös työväestön. Miehet tupakoivat vähemmän kuin ennen ja liikkuvat enemmän. Alkoholia he sen sijaan käyttävät reippaammin kuin aikaisemmin.

– Miesten ruokailutottumukset ovat muuttuneet terveellisemmiksi, mutta silti myös miesten ylipainoisuus lisääntyy. Sosioekonomiset erot elintavoissa ovat suuria, Pietilä huomauttaa.

Kohtuullisuus kaikessa

Pietilän tutkimat miehet korostivat, että jokainen on vastuussa omasta terveydestään. Liiallinen terveysintoilu koettiin kuitenkin naismaiseksi.

– Terveystietoisuuden ohessa esiintyi perinteisempää miehistä ajattelua tyyliin raavas mies ei rehuja syö ja absolutistin pitäisi mennä lääkäriin.

Useimpien miesten terveysajattelussa kiteytyi kohtuullisuuden periaate.

– Kun puhuttiin alkoholista, kohtuukäytön epämääräisyys nousi silti esiin, Pietilä mainitsee.

Työterveyshuolto koettiin tärkeäksi paikaksi

Terveystietoa tulvii monesta eri lähteestä, ja siksi tiedon arviointi ja suhteuttaminen tuntui usein vaikealta.

– Miehet pitivät parhaana mahdollisimman konkreettista ja yksilöllistä terveysvalistusta. Väestötasoisia terveystietoja kritisoitiin yleisesti, samoin muuttuvia terveyssuosituksia, Pietilä sanoo.

Hänen mukaansa miehet kokivat työterveyshuollon paikaksi, jonne on helppo mennä puhumaan omista terveysongelmistaan.

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030