Mielenterveysongelmat voivat estää vakuutuksen saamisen
Vakuutus tai lainaturva voi jäädä mielenterveyspotilaalta saamatta sairauden tai psykoterapian vuoksi.
Vakuutus tai lainaturva voi jäädä mielenterveyspotilaalta saamatta sairauden tai psykoterapian vuoksi.
Mielenterveyden keskusliiton mielenterveysbarometrin mukaan joka neljäs mielenterveyskuntoutuja oli hakenut hoito-, sairauskulu- tai henkivakuutusta. Kaksi viidestä oli saanut hakemukseensa kielteisen päätöksen, jota oli perusteltu hakijan mielenterveysongelmilla. Tieto psykoterapiassa käymisestä oli ollut hakemuksen hyväksymisen este noin viidesosassa tapauksista.
Viisi prosenttia barometrikyselyyn vastanneista oli hakenut pankilta lainaturvaa sairauden, työttömyyden tai kuoleman varalta. Vajaa kolmannes hakemuksista oli hylätty hakijan mielenterveysongelmiin vedoten.
Valtaosa psykologeista ja psykiatreista oli sitä mieltä, että pankeilla ja vakuutusyhtiöillä ei pitäisi olla oikeutta jättää myöntämättä vakuutuksia tai lainaturvaa hakijan mielenterveysongelmien vuoksi. Psykiatrit olivat psykologeja myötämielisempiä vakuutusyhtiöiden päätöksiä kohtaan. Heistä 15 % oli sitä mieltä että vakuutuksen epääminen on oikeutettua.
Mielenterveyskuntoutujista 46 % kokee joutuneensa leimatuksi ja 30 % kokee että heidän seuraansa vältellään. Omaisista 53 % arvioi läheisensä joutuneen leimatuksi sairautensa vuoksi ja 43 % uskoo muiden ihmisten välttelevän heidän läheisensä seuraa.
Negatiivisin käsitys muiden asenteista on mielenterveysalan ammattilaisilla. Heistä peräti 67 % arvelee mielenterveyskuntoutujien leimautuvan terveydellisistä syistä ja 44 % arvioi muiden ihmisten karttavan kuntoutujia.
Pitääkö töissä kertoa?
Barometrissä kysyttiin myös väestön asenteita. Entistä useampi kertoisi mielenterveyteen liittyvistä ongelmista töissä. Vuosi sitten 58 % vastasi kyselyssä, ettei mielellään kertoisi mielenterveysongelmista työtovereilleen. Silti yhä 45 % vastaajista ajatteli, ettei haluaisi kertoa. Esimiehelle jättäisi kertomatta 38 % vastaajista. Vuosi sitten näin ajatteli 44 % vastaajista.
Alan ammattilaisista 34 % kertoisi omista mielenterveysongelmistaan työtovereilleen. Esimiehelle kertoisi 42 % ammattilaisista.
Kuntoutujien ja omaisten enemmistö (66%) oli sitä mieltä, että esimiehelle olisi syytä kertoa. Työtovereille jättäisi kertomatta 55 % kuntoutujista. Omaisista 55 % oli sitä mieltä, että työtovereille pitäisi kertoa.
Mielenterveysongelmat koettiin barometrin mukaan hankaliksi työelämässä. Kaikki tutkimukseen osallistuneet ryhmät olivat sitä mieltä, että työntekijän mielenterveysongelmat heijastuvat koko työyhteisöön. Mielenterveysongelmat eivät saisi johtaa työelämästä vieraantumiseen, vaan töitä pitäisi voida sopeuttaa. Toisaalta vastaajien enemmistö oli sitä mieltä, että tieto työntekijän tai johtajan mielenterveyden ongelmista voi johtaa aseman, arvostuksen tai työpaikan menettämiseen.
kuva: Pixmac