Ajan­kohtai­sta

Mietintö 5–11-vuotiaiden koronarokottamisesta valmistuu marras-joulukuun vaihteessa

Koronarokotusten laajentaminen 5–11-vuotiaisiin vaatii Hanna Nohynekin mukaan huolellista valmistelua.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1
Panthermedia

Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) alatyöryhmän mietintö 5–11-vuotiaiden koronarokottamisesta valmistuu marras-joulukuun vaihteessa.

Mietinnössä on työryhmän pohdinta siitä, millaisen tautitaakan koronavirus aiheuttaa 5–11-vuotiaille, millaisia riskitekijöitä heillä on sekä mitkä ovat rokotteen hyödyt ja haitat tämän ikäisille. Työryhmä myös pohtii, millaisen epäsuoran suojan 5-11-vuotiaiden rokottaminen tuottaa muulle väestölle.

Alaryhmän valmisteleman mietinnön jälkeen KRAR käsittelee aihetta ja valmistelee kannanoton Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL). THL tekee aiheesta esityksen sosiaali- ja terveysministeriölle.

Lue myös

– Koronarokotusten mahdollinen laajentaminen 5–11-vuotiaisiin vaatii seikkaperäistä hyötyjen ja haittojen punnintaa. Haluamme käydä tarkasti läpi kaikki asiaan liittyvät puolet, jotta voimme varmistua siitä, millä ehdoin rokotukset ovat tarpeellisia ja turvallisia tälle ikäryhmälle, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa.

Lopullisesti asiasta päättää valtioneuvosto. Jos 5–11-vuotiaita päätettäisiin rokottaa, se vaatisi myös asetusmuutoksen.

Euroopan lääkevirasto (EMA) arvioi vielä mahdollista suositusta koronarokotteiden käytön laajentamisesta 5–11-vuotiaisiin. Rokotteen myyntiluvan laajentamisesta päättää Euroopan komissio.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030