Ajan­kohtai­sta

Miksi Baltiasta valmistuvien laillistaminen viipyy?

Tarton ja Riian yliopistoista valmistuvat suomalaiset lääkärit joutuvat odottamaan ammattioikeuksiaan toimettomina.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1
Kansikuva

Tarton ja Riian yliopistoista valmistuvat suomalaiset lääkärit joutuvat odottamaan ammattioikeuksiaan toimettomina, sillä Valviralta kuluu 3–4 kuukautta ammattioikeuksien myöntämiseen. Valmistumisen jälkeen opiskelijastatuksella saa työskennellä 30 päivän ajan.

Ryhmäpäällikkö Maarit Mikkonen Valvirasta, miksi näin?

– Prosessina heidän laillistamisensa on suhteellisen yksinkertainen, mutta hakemukset käsitellään saman prosessin mukaisesti kuin muistakin EU- ja ETA-maista valmistuneiden lääkäreiden hakemukset.

– Lainsäädännössä olemme sitoutuneet käsittelemään nämä hakemukset kolmessa kuukaudessa, jos kyse on automaattisessa prosessissa hyväksytystä hakemuksesta. Tällä hetkellä käsittelyä odottaa viitisenkymmentä EU- tai ETA-maasta valmistunutta lääkäriä.

Onko Valvira saanut tästä kritiikkiä?

– On ihmetelty, miksi emme priorisoi niitä hakijoita, jotka ovat menossa töihin. Aiemmin yritimme olla tässä joustavia, mutta Medisiinariliiton viimesyksyisen kannanoton myötä todettiin, että se on epäoikeudenmukaista niitä hakijoita kohtaan, jotka ovat samassa tilanteessa, mutta eivät ota yhteyttä Valviraan. Käsittelemme siis hakemukset saapumisjärjestyksessä. Myöskään suomalaisuuden perusteella emme voi suosia ketään.

Kuinka nopeasti suomalaisesta yliopistosta valmistuneet lääkärit laillistetaan?

– Tulossopimuksessa olemme sitoutuneet siihen, että katkeamaton työskentely mahdollistetaan, eli 30 päivässä valmistumisesta. Jos hakemus saapuu viiveellä, emme voi taata tätä.

Onko Valviralla liian vähän resursseja?

– Meillä on riittävät resurssit siihen, mitä lainsäädäntö edellyttää. 15 hengen ryhmässäni tehdään vuosittain 20 000 terveydenhuollon ammattioikeuksien laillistamispäätöstä.

Lakimies Konstantin Laakkonen Lääkäriliitosta, onko liittoon tullut yhteydenottoja laillistusta odottavilta lääkäreiltä?

– Yhteydenottoja on tullut Tartossa ja Riiassa valmistuneilta. Viive laillistamisessa väistämättä johtaa ansionmenetykseen heidän kohdallaan.

Miten tilanne pitäisi Lääkäriliiton näkemyksen mukaan ratkaista?

Lue myös

– Myös Lääkäriliiton mielestä hakemukset pitää käsitellä saapumisjärjestyksessä. Kuitenkin EU- ja ETA-maista valmistuvia pitää kohdella samalla tavoin kuin Suomesta valmistuvia. Tutkinnot ovat samanarvoisia ja vastaavat ammattipätevyysdirektiiviä. Yliopistot ovat tunnettuja, eikä niiden osalta tarvita lisäselvityksiä.

– Kielitaitovaatimukset ovat tietenkin eri asia, mutta meidän saamamme yhteydenotot ovat suomalaisilta. He ovat jo opiskelijastatuksella Valviran terveydenhuollon ammattirekisterissä ja ovat valmistuneet hyvin tunnetuista yliopistoista.

– EU:ssa on taattu työvoiman vapaa liikkuvuus ja tutkinnot on yhdenmukaistettu. Ammattioikeudet pitäisi siis saada samassa ajassa kuin suomalaisten yliopistojen osalta.

– Olemme neuvotelleet asiasta Valviran kanssa. Osapuolilla on yhteinen tahto ratkaista ongelma.

Kuva: Nina Kaverinen

Juttu ilmestyy Lääkärilehden 18/2017 medisiinariteemassa 5.5.2017.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030