Lehti 23: Ajan­kohtai­sta 23/2009 vsk 64 s. 2065

Miksi lääkärin ohje sivuutetaan?

Hertta Vierula

Ihotautilääkärit määräävät usein steroidivoiteita käytettäviksi pidempinä hoitojaksoina kuin Pharmaca Fennicassa ohjeistetaan. Apteekissa potilasta kuitenkin saatetaan varoittaa - reseptin kirjoittaneelta lääkäriltä kysymättä - käyttämästä voidetta reseptiin kirjoitetulla tavalla.

Millaisissa tilanteissa näin tapahtuu, ihotautilääkäri Arja Ahokallio?

- Moniin ihosairauksiin ei ole Käypä hoito -suositusten tapaisia virallisia käytäntöjä, vaan hoito on kokemusperäistä. Apteekissa saatetaan sanoa potilaalle, ettei lääkettä voi näin käyttää, koska se on vaarallista. Näin on käynyt jopa vaikka olisin laittanut reseptiin sic-merkinnän.

- Eivät nämä tapaukset kovin yleisiä ole, mutta sen verran ongelmallisia ne lääkärin kannalta ovat, että jäävät mieleen.

Oletko törmännyt tällaiseen, farmasialiiton farmaseuttinen johtaja Harri Ovaskainen?

- En ole usein kuullut tällaisesta, mutta riski on toki olemassa, jos hoito poikkeaa kovasti suosituksista.

Lue myös

- Joskus potilas on lääkettä hakiessaan hyvinkin epätietoinen siitä, miten lääkettä tulisi käyttää. Silloin apteekin neuvot ovat erityisesti tarpeen. Mutta potilaalle ei toki saisi jäädä epätietoisuutta siitä, voiko lääkettä käyttää niin kuin lääkäri on määrännyt.

- Toisaalta apteekeilla on velvollisuus valvoa potilasturvallisuutta, ja reseptien suhteen pitää olla tarkkana. Apteekista pitäisi soittaa lääkärille, jos epäillään, että lääkemääräyksessä on virheitä.

Miten tällaiset tapaukset voisi estää?

- Sic-merkintä kertoo apteekille, että hoito on harkittua. Sitä apteekissa ei pidä kyseenalaistaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030