Ajan­kohtai­sta

Millainen lääkärintodistus koronapotilaalle?

Tartuntatautirahaa varten tarvitaan tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätös.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Potilas, joka on määrätty olemaan poissa työstään, karanteenin tai eristykseen tartuntataudin leviämisen estämiseksi, voi hakea tartuntatautipäivärahaa. Määräyksen työstä poissaolosta, erityksestä tai karanteenista antaa kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri, tiedottaa Kela.

Toisin kuin sairauspäivärahaa, tartuntatautirahaa voi saada myös työkykyinen potilas.

Jos hoitava lääkäri arvioi, että potilas on työkyvytön tartuntataudin vuoksi, hänelle tulee kirjoittaa normaaliin tapaan A-lääkärintodistus. Tartuntatautipäivärahan hakemista varten tämä ei riitä, vaan sitä varten tarvitaan tartuntataudeista vastaavan lääkärin tekemä päätös. Päätöksen tiedot lääkäri voi kirjoittaa A-todistukselle tai antaa erillisenä dokumenttina, jonka potilas toimittaa Kelaan. Potilaalla voi olla rinnakkain nämä molemmat.

Jos potilas on siirtymässä tartuntatautipäivärahan jatkoksi sairauspäivärahalle, sen omavastuuaika voi alkaa jo tartuntatautirahan aikana. Työkyvyttömyyden alkamisaika tulee siis kirjata lääkärintodistukseen, vaikka se ajoittuisi päällekkäin karanteenin tai eristyksen kanssa.

Lue myös

Jos tartuntatautipäivärahan edellytykset eivät täyty, mutta potilas on taudin vuoksi työkyvytön, hän voi hakea sairauspäivärahaa.

Tartuntatautipäivärahaa voi saada myös alle 16-vuotiaan lapsen huoltaja, jolle aiheutuu ansionmenetystä, kun lapsi on määrätty olemaan pois päivähoidosta tai koulusta.

Pelkkä työnantajan suositus työssäpoissaolosta ja hallituksen suosittama kahden viikon karanteeni ulkomaanmatkan jälkeen eivät ole riittäviä perusteita etuuden saamiselle.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030