Ajan­kohtai­sta

Milloin paraseta­molista ­päivystykseen?

Parasetamolimyrkytyksiä käsitellyt skotlantilaistutkimus on herättänyt ­lukijoissa kysymyksiä parasetamolin turvarajasta. Millainen parasetamolin kertamäärä on aihe lähettää potilas jatkotutkimuksiin ja mahdollisesti asetyylikysteiinihoitoon?

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_ttabletitvihrealla.jpg
Lääkärilehdessä 49/2011 Lääkemaailmassa tapahtuu -palstalla kerrottiin parasetamolimyrkytyksiä käsitelleestä skotlantilais­tutkimuksesta. Uutinen on herättänyt ­lukijoissa kysymyksiä parasetamolin turvarajasta. Millainen parasetamolin kertamäärä on aihe lähettää potilas jatkotutkimuksiin ja mahdollisesti asetyylikysteiinihoitoon, Myrkytys­tietokeskuksen vastaava ylilääkäri Outi Lapatto-Reiniluoto?

− Täysin yksiselitteisiä rajoja on ­mahdoton antaa, sillä parasetamoli­myrkytyksen ­syntyyn vaikuttavat monet muutkin seikat, esimerkiksi potilaan ikä ja sairaudet. ­Aikui­sella aihetta jatkotoimiin ei silti tavallisesti ole, kun kerta-annos on korkeintaan 100 mg painokiloa kohti, eli 70-kiloisella henkilöllä noin 7 grammaa. Alle kuusivuotiailla lapsilla raja on noin 150 mg per painokilo.

− Vielä annoksen ollessa 100−150 mg/kg − ja lapsilla 150–200 mg/kg − riittää yleensä, että annetaan lääke­hiiltä ja seurataan tilannetta kotona.

Entä milloin turvallinen määrä ylittyy ­useista annoksista?

− Riskirajoilla aletaan olla, jos potilas on useita päiviä ottanut säännöllisesti yli 4 gramman annoksia. Muun muassa korkea ikä, heikko ravitsemus ja maksasairaudet madaltavat kynnystä. Toisaalta myös ­nuorilla pitoisuudet on syytä tutkia herkästi: maksan meta­boliakyky ei ole alaikäisellä vielä täydellinen.

Ovatko parasetamolimyrkytykset yleisiä meillä Suomessa?

− Kyse ei ole isosta ongelmasta. Harvoissa myrkytystapauksissa syy on yleensä ajattelemattomuudessa.

− Varsinkin lapsilla pitoisuudet on kuitenkin hyvä tutkia herkästi ja aloittaa vastalääkitys mahdollisesti jo ennen vastausten valmistumista.

Mari Vehmanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030