Ajan­kohtai­sta

Ministereitä puhuttavat abortti ja alkoholi

Lääkärilehden haastattelemat sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko ja peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson kommentoivat varovaisesti huhuja sairaanhoitopiirien lakkauttamisesta. Sen sijaan alkoholista ja aborteista heillä on vahva näkemys.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/ministerit.jpg

– Nykymuotoiset sairaanhoitopiirit jäävät hallinnollisina organisaatioina aikanaan historiaan, mutta niiden palveluja tarvitaan, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok).

Hallitusohjelman tavoitteena on Risikon mukaan jakaa osa erikoissairaanhoitoa kuntien ja sote-alueiden vastuulle sekä vaativa erikoissairaanhoito viidelle erityisvastuu- eli erva-alueelle. Hän korostaa, ettei muutoksia haluta tehdä hallitsemattomasti tai liian nopeasti, vaan erilaiset alueet huomioon ottaen.

– Muutoksen askellus suunnitellaan syksyn aikana osana kuntauudistusta, sanoo hallitusneuvotteluiden hyvinvointipolitiikkaryhmän puheenjohtajana toiminut Risikko. Hän kuitenkin huomauttaa palvelujärjestelmän kuuluvan varsinaisesti peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonille.

Tämä on varovaisempi kannanotossaan. Guzenina-Richardson (sd) lukee hallitusohjelmaa siten, että sote-alueille ja riittävän isoihin kuntiin siirtyy sairaanhoitopiireiltä nykyisiä peruserikoissairaanhoidon tehtäviä.

– Niihin yhdistyy sosiaalitoimen palveluja. Viidelle erityisvastuualueelle keskitetään vaativan erikoissairaanhoidon tehtäviä.

Hänen mukaansa sairaanhoitopiirit eivät mihinkään katoa.

Maria Guzenina-Richardson: Alkoholipuheessa on aika vaihtaa levyä

Vähemmän varovaisesti Guzenina-Richardsonilta puhuu viinasta, eikä häneltä heru ymmärrystä nykyiselle yksilön oikeuksia korostavalle alkoholipolitiikalle. Ministerin mielestä on aika vaihtaa levyä ja tehdä alkoholihaitoille oikeasti jotain.

– Viinasta on puhuttu ikään kuin sen juominen olisi kansalaisoikeus. Nyt kun keskustellaan kulutuksen rajoittamisesta, teollisuus on vastustanut kaikkia keinojamme yhtä kiivaasti kuin aikanaan lobattiin tupakoinnin rajoittamista vastaan. Tuskin kukaan enää kaipaa savuisia ravintoloita. Eiväthän markkinavoimat voi yksin päättää, mitä kansanterveyden edistämiseksi saa tehdä, painottaa peruspalveluministeri.

Pelkäämättä ollenkaan kukkahattu­tädin leimaa Guzenina-Richardson ei sulkisi pois keskustelusta edes keskioluen siirtämistä Alkoon.

Lisäksi hän tiukentaisi alkoholimainontaa Ranskan mallin mukaiseksi.

– Siideri ei nosta hillumaan kattoon, sellaista mainontaa ei tarvita! napauttaa ministeri.

Ministeri Risikko ei kiristäisi aborttilakia

Kristillisdemokraatit saivat hallitusohjelmassa läpi tahtonsa aborttilain kiristämisestä ja lakiin kirjatusta terveydenhuollon ammattihenkilöiden oikeudesta kieltäytyä etiikkansa vastaisista tehtävistä.

Sosiaali- ja terveysministerin kanta on kuitenkin painokas: abortin takarajaan ei ole syytä koskea. Risikko perustaa näkemyksensä asiantuntijoiden lausuntoihin.

Ministeriön aikataulujen mukaan aborttikysymykseen palataan vuonna 2014. Myös selvitys ammattihenkilöiden oikeudesta kieltäytyä tietyistä toimenpiteistä etiikkaansa vedoten on jätetty hallituskauden loppuun, vuoteen 2015.

Kiireisemmiksi asioiksi ministeriön työlistalla Risikko nimeää muun muassa terveys- ja sosiaalipalvelujen ennakoivuuden ja oikeudenmukaisuuden parantamisen. Hän toivoo, että tulevaisuudessa suomalaisilla olisi ”kanssakulkija”-viranomainen, joka avustaisi sosiaali- ja terveyspalvelujen viidakossa.

– Odotan kovasti Kelan Kyky-hankkeen kokemuksia tällaisesta konkreettisesta ja henkilökohtaisesta viranomaisavusta. Ei ole kestävää sosiaalipalvelua, että esimerkiksi meitä kansanedustajia tarvitaan auttamaan yksittäisiä kansalaisia työkyvyttömyyseläkehakemusten hylkykierteessä, huomauttaa sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko.

Ulla Järvi

Kuva: Mikko Käkelä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030