Ministeri Risikko ei yhdistäisi lasten- ja nuorisopsykiatriaa
Peruspalveluministeri Paula Risikko kommentoi vaaliturneeltaan Lääkärilehdelle, ettei missään nimessä lämpene ehdotetulle lasten- ja nuorisopsykiatrian erikoisalojen yhdistämiselle. Erikoisosaamista ei pitäisi hukata.
Erikoislääkärikoulutuksen tulevaisuutta pohtinut työryhmä esittää sekä uusia erikoisaloja että joidenkin nykyisten yhdistämistä. Työryhmä yhdistäisi muun muassa lasten- ja nuorisopsykiatrian.
Peruspalveluministeri Paula Risikko pitää koulutuksen kehittämistä välttämättömänä, mutta ei lämpene lasten- ja nuorisopsykiatrian yhdistämiselle.
– Nykyiselle palvelujärjestelmälle yhdistäminen merkitsisi palvelun ja hoidon laadun huononemista. Suomi on ollut todellinen edelläkävijä, kun lasten ja nuorten psykiatrisiin ongelmiin on voinut erikoistua erikseen. En näe mitään syytä tämän vahvuuden poistamiseen, kommentoi ministeri Risikko Lääkärilehdelle torstaina.
Raporttinsa ministeri Risikolle tiistaina jättänyt työryhmä esittää perustettavaksi uutta lasten- ja nuorisopsykiatrian erikoisalaa, jonka koulutusaika on kuusi vuotta.
Työryhmä perustelee yhdistämistä sillä, että lasten- ja nuorisopsykiatrinen hoito toteutetaan useimmiten moniammatillisena yhteistyönä. Somaattisella puolella hoitosuhde jatkuu täysi-ikäisyyden kynnykselle asti, psykiatriassa taas hoitosuhde katkeaa lapsen siirtyessä teini-ikään ja nuorisopsykiatrian piiriin.
– Perusteluina kuultiin myös, että sitten Suomessa olisi sama käytäntö kuin muissa EU-maissa, mikä helpottaisi lääkärien liikkuvuutta. En ymmärrä, miksi Suomessa pitäisi heikentää jotain hoitoa vain sen vuoksi, että oltaisiin samalla viivalla muiden maiden kanssa, Risikko napauttaa.
Lääkäriliiton Halila iloitsee liiton tavoitteiden toteutumisesta
Lääkäriliiton yhteiskuntasuhdejohtaja Hannu Halila on osittain samoilla linjoilla kuin ministeri Risikkokin.
– Eräät työryhmän erikoisaloja koskevat esitykset perustuvat aika kevyelle käsittelylle, vaikka taustalla on aikaisempiakin selvityksiä. Esimerkiksi ehdotus lasten- ja nuorisopsykiatrian erikoisalojen yhdistämisestä nousi esiin vasta työryhmän työskentelyn loppumetreillä.
Halila toivookin, että koulutuksen koordinoimista varten esitetty valtakunnallinen yhteistyöelimen perustaminen tuo kehittämistyöhön lisää suunnitelmallisuutta. Siinä olisi myös Lääkäriliitto mukana.
– Etenkin erikoislääkärikoulutuksen mitoitukseen tarvitaan yhteistyötä. Tätä koordinaatiota varten liitto tarjoaakin tutkimustietoa erikoisalojen työvoiman tarjontaennusteista, Halila sanoo.
– Lääkäriliitto voi kyllä olla tyytyväinen monien tavoitteidensa toteutumiseen. Työryhmä sai lyhyessä ajassa erittäin paljon aikaan. Liiton tavoitteista tärkeimpänä ratkaistiin kaksoislaillistuksen purkaminen, joka toteutui jo ennen työryhmän raporttia. Muutos astuu voimaan vapulta, Hannu Halila toteaa tyytyväisenä.
Ulla Järvi
Kuva: Pixmac