Lehti 12: Ajan­kohtai­sta 12/2014 vsk 69 s. 857

Mitä hankintadirektiivi tuo terveydenhuoltoon?

Miia Soininen

Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee hankintalainsäädännön uudistusta EU:n direktiivin pohjalta. Uudistus tulee voimaan vuonna 2016.

Miten uudistus vaikuttaa terveydenhuollon hankintoihin, Kuntaliiton lakimies Katariina Huikko?

- Sosiaali- ja terveyspalvelut otetaan rajoitetusti direktiivin soveltamisalaan. Kynnysarvon 750 000 euroa ylittävissä palvelukokonaisuuksissa hankinnasta tulee ilmoittaa EU:n laajuisesti. Valtioiden on rakennettava näille hankinnoille menettelyt, joissa toteutuvat muun muassa tasapuolisuus, syrjimättömyys ja avoimuus.

- Rajan alle jäävissä hankinnoissa valtioilla on laaja harkintavalta, eli niitä ei tarvitsisi kilpailuttaa. En tiedä onko se realistista, sillä kansallinen kynnysarvo on nyt 100 000 euroa. Kynnysarvosta tullaan varmasti keskustelemaan. Hallitusohjelman mukaan arvojamme pitäisi nostaa lähemmäs EU:n arvoja.

- Direktiivi ei puutu palvelujen järjestämistapaan tai palvelusetelijärjestelmään.

Miten uudistus näkyy käytännössä?

Lue myös

- Riippuu kansallisesta tulkinnasta ja poliittisesta valinnasta. Hankintamenettelyihin voi tulla muutoksia, jos joihinkin kilpailutustilanteisiin halutaan uudenlainen ratkaisu.

- Esimerkiksi nyt puhutaan siitä, miten asiakas voi vaikuttaa palveluun ja sen laatuun ja vaikka asumispalveluissa sijoituspaikkaan. Nykyinen hankintalaki on yksioikoinen ja tekee asiakaskunnasta massaa. Tietyt tahot haluavat parantaa asiakkaan vaikutusmahdollisuuksia.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030