Mitä Tilkan jälkeen?
Puolustusvoimien lääkärivajetta paikataan koko ajan uusin rekrytoinnein, mutta tilanne vaihtelee alueittain. Puolustusvoimat saakin tehdä hartiavoimin työtä houkutellakseen lääkäreitä palvelukseensa.
- Pohjoisen varuskunnat ovat iso haaste. Esimerkiksi Sodankylän lääkäripulaa pyrimme helpottamaan luomalla uudenlaista yhteistyötä kunnan ja yliopiston kanssa, toteaa Sotilaslääketieteen keskuksen johtaja Simo Siitonen. Hän siirtyy marraskuun alussa Puolustusvoimain ylilääkäriksi.
Kutsuun on jo vastannut muutama naislääkärikin. Armeija ei kilpaile isolla palkkapussilla, mutta tarjoaa mahdollisuuden tieteentekoon ja jatkuvaan koulutukseen. Parhaana houkuttimena toimii usein taitava kokenut kollega, joka kokoaa ympärilleen innostuneen työyhteisön.
Ohituskaista historiaa
Puolustusvoimien lääkintähuolto myllättiin uuteen uskoon muutama vuosi sitten, jolloin kokonaisuudistuksen yhteydessä legendaarinen keskussotilassairaala Tilkka lakkautettiin ja Lahteen perustettiin Sotilaslääketieteen keskus.
Moni jäi kaipaamaan Tilkan paksujen funkisseinien suojaa ja erikoissairaanhoidon "ohituskaistaa", jonka turvin varusmiehiä kuntoutettiin työkuntoisiksi. Nyt murtumat, infektiot, ihottumat ja muut vaivat hoidetaan julkisessa terveydenhuollossa.
Simo Siitonen sanoo yhteistyön sairaanhoitopiirien kanssa sujuvan hyvin. Parannettavaa löytyy sen sijaan palvelukseen astuvien ennakkotarkastuksissa.
- Meidän tulee välttää ikävät tilanteet, joissa palveluksensa aloittanut nuori joutuu keskeyttämään parin päivän päästä terveyssyistä. Tähän voimme vaikuttaa ennakkotarkastuksia kehittämällä.
Noin parituhatta ennakkotarkastuksia tekevää terveyskeskuslääkäriä on jo käynyt puolustusvoimien koulutuksessa.
Astman hoito tehotarkkailuun
Astman toteamiseen, seurantaan ja hoitoon kiinnitetään erityishuomiota. Jos astmalääkitys on kunnossa, lisääntyvä fyysinen rasitus ja muut uudet ärsykkeet eivät pahenna oireita. Puolustusvoimat on laatimassa yhdessä allergisten sairauksien asiantuntijoiden kanssa omat astman hoito-ohjeet varusmiehille.
Palvelusturvallisuutta pyritään kohentamaan myös ympärivuorokautisella puhelinpäivystyksellä. Kainuun keskussairaalassa sijaitsevan päivystyksen lääkärit ja hoitajat vastaavat varusmiesten kysymyksiin ja antavat hoito-ohjeita. He näkevät potilastietojärjestelmästä potilaan aiemmin saaman hoidon.
Uudistuksista huolimatta Varusmiesliitto pitää nykyistä järjestelmää jäykkänä. Suurin osa yhteydenotoista koskee terveyspalveluja.
- Varusmies on aina palveluksessa, jos ei ole saanut vapautusta. Varuskuntasairaaloiden lääkärit joutuvat purkamaan pitkiä jonoja epidemioiden pelossa liian suurpiirteisesti, jolloin hoitoa vaativia oireita jää toteamatta. Keikkalääkärit eivät ratkaise tätä ongelmaa, sanoo Jussi Mäkinen Varusmiesliitosta.