Mitä voi oppia virheistä?
Lääkäriseura Duodecim on tuottanut verkkokurssin virheiden ja "läheltä piti" -tilanteiden analysoimisesta.
– Vakuutuin erään lukemani artikkelin perusteella siitä, että Suomessakin tarvitaan virheistä oppimisen kulttuuria. Nyt kun toiminta potilasturvallisuuden parantamiseksi on laajenemassa maassamme, tuo tehokkaaksi oppimismuodoksi osoittautunut verkko-opiskelu tähän hyvän mahdollisuuden, sanoo verkkokurssin vastuuhenkilö professori Pertti Mustajoki.
Kaikkien potilashoidossa mukana olevien pitäisi ilmoittaa huomaamastaan virheestä. Kullakin osastolla tai poliklinikalla tulisi olla henkilöitä, esimerkiksi lääkäri-hoitajapari, jotka käsittelevät tehtyjä poikkeamailmoituksia ja tuovat niistä tärkeimmät yhteiseen keskusteluun. Joidenkin virheiden ehkäisyssä tarvitaan koko organisaation toimenpiteitä, joten korkeimman johdon tulee olla aktiivisesti mukana.
Virheiden käsittelyn tarkoitus ei saa olla vain ”syyllisen” etsiminen ja pahimmassa tapauksessa rangaiseminen. Syyllistävä kulttuuri estää virheistä oppimisen ja luo työpaikalle salailevan, jopa pelokkaan ilmapiirin.
Virheistä oppiminen -verkkokurssi perehdyttää itseopiskelijan virheiden tunnistamiseen, motivoi ilmoittamaan virheet, avaa virheiden syntymekanismeja ja rohkaisee keskustelemaan virheistä sekä työyhteisössä että myös potilaan kanssa. Kurssi soveltuu kaikille terveydenhuollossa työskenteleville. Verkkokurssin avulla asiasta kiinnostuneet voivat opiskella vaivattomasti omalla tietokoneellaan. Opiskelu on maksutonta.
Virheistä oppiminen -opiskelupaketin ovat laatineet professori Pertti Mustajoki ja psykologi Kaarin Ruuhilehto yhteistyössä Duodecimin koulutusasiantuntijan FT Timo Tolskan kanssa.