Ajan­kohtai­sta

Miten lääkäri voi puuttua kiusaamiseen?

Kiusaaminen tulee usein esiin työterveyslääkärin vastaanotolla. Lääkärin tehtävä on kuunnella ja tukea potilasta ja opastaa eteenpäin selvittämään asiaa, Suomen Työterveyslääkäriyhdistyksen varapuheenjohtaja Satu Väihkönen sanoo.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/uupumus1masennus_panthermedia_03146239.jpg

Kiusaaminen tulee usein esiin työterveyslääkärin vastaanotolla. Lääkärin tehtävä on kuunnella ja tukea potilasta ja opastaa eteenpäin selvittämään asiaa, Suomen Työterveyslääkäriyhdistyksen varapuheenjohtaja, Työterveys Wellamon johtava ylilääkäri Satu Väihkönen sanoo.

– Kiusaaminen saattaa vastaanotolla tulla esiin jonkin aivan toisen asian yhteydessä, Väihkönen kertoo.

– Potilas saattaa tulla valittamaan somaattista vaivaa, mutta keskustelun edetessä paljastuukin, että todellinen ongelma on kiusaaminen työpaikalla.

Väihkönen arvioi, että ensisijaisesti lääkärin pitää kuunnella potilasta ja arvioida, tarvitseeko hän oireiluunsa lääkärin apua. Lääkäri tuntee usein yritysten työsuojelukäytännöt ja voi opastaa potilasta ottamaan yhteyttä oikeisiin henkilöihin työpaikalla.

– Pienet yritykset, joilla ei ole omaa työsuojeluorganisaatiota, ovat tässä suhteessa vaikeampia, Väihkönen sanoo.

Väihkönen kertoo, että useimmiten vastaanotolla sovitaan, että potilas selvittää itse asiaa työpaikallaan. Samalla sovitaan kontrollikäynti, jolloin voidaan käydä läpi, miten asia on edennyt.

Jos asiat eivät selviä työpaikan sisäisillä keskusteluilla, työterveyshuolto voi olla asiantuntija-apuna tilanteen selvittelyssä.

– Monesti asiat selviävät, kun työterveyshuollon avulla sovitaan yhteisistä pelisäännöistä, joita työpaikalla noudatetaan.

Väihkönen muistuttaa, että kiusaajakin on usein saman lääkärin potilas.

– Lääkärin pitää olla empaattinen, mutta hän ei saa heittäytyä kenenkään puolelle.

Väihkönen sanoo, että ihmisiä on syytä rohkaista puuttumaan kiusaamiseen. Jos työntekijä irtisanoutuu kiusaamisen vuoksi, ongelma jää usein vaivaamaan muita. Mutta jos kiusattu on päättänyt vaihtaa työpaikkaa, lääkärin on syytä kannustaa potilasta.

– Aika paljon on myös tilanteita, joissa ihmiset eivät halua ottaa asia esiin työpaikalla, vaan hakevat apua työterveyshuollosta ja tyytyvät sitä kautta samaansa apuun ja tukeen.

Hertta Vierula

kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030