Ajan­kohtai­sta

Miten Lääkäriliitto pyrkii vaikuttamaan hallitusneuvotteluihin?

Perusterveydenhuollon hoitotakuun tiivistäminen on ollut liiton ykköstavoite hallitusohjelmaan.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1

Lääkäriliitto on pitänyt hallitusohjelmatavoitteitaan esillä monin tavoin.

Lääkäriliitto toimitti ennen eduskuntavaaleja vaalitavoitteensa puoluetoimistoihin ja tapasi kaikkien puolueiden edustajia. Liitto pitää myös jatkuvasti yhteyttä lääkärikansanedustajiin. Eduskuntavaalien jälkeen liitto tiivisti eduskuntavaalikampanjasta hallitusohjelmatavoitteet.

– Näitä tavoitteita tiivistettiin vielä lisää, koska hallitusneuvottelijat eivät ehdi lukemaan romaaneja. Pitää olla tiiviit ydinviestit, joissa on konkretiaa, kertoo Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki.

Perusterveydenhuollon hoitotakuun tiivistäminen on liiton ykköstavoite hallitusohjelmaan. Seuraavaa sote-rakennetta ei voida jäädä odottelemaan. Perusterveydenhuoltoa pitää korjata ja vahvistaa jo nyt.

Myllymäen mukaan muita tavoitteita ovat uskomushoitolain säätäminen suojelemaan haavoittuvassa asemassa olevia ja laadukkaan saattohoitopalvelun takaaminen kaikille sitä tarvitseville. Lisäksi Lääkäriliitto vaatii, että lääketieteellisen tutkimuksen ja lääkärikoulutuksen resurssit turvataan ja lääketieteellisen koulutuksen laatu taataan.

Nuorten maksuton ehkäisy olisi tarpeellinen uudistus ja parantaisi seksuaaliterveyttä. Myös paperittomien välttämättömien terveyspalvelujen turvaaminen on liiton tavoitteena.

Pohjana liiton strategia ja hallituksen päätökset

Mediavaikuttaminen on ollut keskeinen osa Lääkäriliiton valmistautumista hallitusneuvotteluihin. Liiton tutkimusosasto hakee tutkittua tietoa some-kampanjoiden ja tiedotusvälineisiin lähetettyjen lehdistötiedotteiden pohjaksi.

Lue myös

– Liitto panosti paljon esimerkiksi saattohoidon some-kampanjaan, Myllymäki sanoo.

Pitkäjänteinen ja systemaattinen vaikuttamistyö perustuu liiton strategiaan ja hallituksen päätöksiin.

– Liiton viestit ovat vahvempia, kun sama viesti tulee monesta suunnasta, eli olemme hakeneet kumppaneita viemään samaa viestiä eteenpäin.

Lääkäriliiton näkökulmat on otettu huomioon Akavan tavoitteissa, ja yhteistyötä tehdään myös muiden muassa hoitajajärjestöjen, Syöpäjärjestöjen, Duodecimin ja yliopistojen kanssa.

Kuva: Sami Perttilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030