1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Miten palveluita saa tuottaa? Sote-lausunnoissa toivottiin pelivaraa
Ajan­kohtai­sta

Miten palveluita saa tuottaa? Sote-lausunnoissa toivottiin pelivaraa

Pohjoiseen tarvitaan kunnon tietoliikenneyhteydet, jos digitalisaatiolla halutaan tukea uudistusta.

Miten palveluita saa tuottaa? Sote-lausunnoissa toivottiin pelivaraa Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Sote-uudistusesityksen lausuntokierros päättyi viime perjantaina ja sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut lausunnot verkkosivuillaan. Lausuntoja tuli reilut viisisataa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri (PSHP) kiinnittää lausunnossaan huomiota siihen, että lakiesityksessä koko erikoissairaanhoidossa työskentelevän lääkärin toiminta rajoitettaisiin vain virkasuhteessa tapahtuvaksi. Tämä merkitsisi tiukempaa linjaa aikaisempaan.

– Maakunnan tulee itsehallintonsa puitteissa itse määritellä, mitkä tehtävät hoidetaan työsuhteessa ja mitkä virkasuhteessa, PSHP näkee.

PSHP näkee, että sote-lakiesitys vaikeuttaisi sote-maakunnan itsenäistä mahdollisuutta päättää palveluiden tuottamistavoista. Se on tyytyväinen kokemuksiinsa erikoissairaanhoidon palveluita tuottavista julkisesti omistetuista osakeyhtiöstä, Coxasta ja Sydänsairaalasta.

– Tuottamisessa tulee edelleen mahdollistaa myös maakuntien yhteisesti omistamien julkisten yhtiöiden toimiminen palveluntuottajina. Lakiesityksessä tulee erottaa selvästi julkisomisteisten yhtiöiden tarkoitus ja luonne markkinoilla toimivista yhtiöistä, PSHP lausuu.

Myös omassa tuotannossa on riskinsä

Lakiesityksessä korostuu sote-maakunnan oman tuotannon merkitys. Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä huomauttaa, että myös sote-keskuksen omaan tuotantoon liittyy riskejä, jotka usein liittyvät henkilöstön rekrytointiin.

– Riskienhallinnan näkökulmasta oman tuotannon ja ostopalvelun yhdistelmä on usein turvallisempi kuin yksinomainen oma tuotanto, Kymsote lausuu.

Myös Espoon kaupunki näkee, että lakiesitystä tulee korjata monituottajamallin osalta.

– Lainsäädännön tulee jatkossakin mahdollistaa kustannusvaikuttava julkisen sektorin, kolmannen sektorin ja yritysten yhteistyö palvelutuotannossa, Espoon kaupunki näkee.

Espoo pitää ehdotettua Uudenmaan erillisratkaisua perusteltuna tilanteessa, jossa valtakunnallinen ratkaisu pohjautuu sote-järjestämisvastuun siirtoon kuntia suuremmille itsehallinnollisille alueille.

– Tämä huomioi Uudenmaan maakunnan sekä kuntien ja kaupunkien erityispiirteet paremmin kuin vaihtoehto, jossa Uusimaa muodostaisi yhden itsehallinnollisen sote-maakunnan.

Lue myös

Kliinisten alojen sivuvirat tärkeitä

Oulun yliopisto ottaa lausunnossaan kantaa muun muassa yliopiston kliinisten alojen sivuvirkoihin.

– Kliinisten professorien tulee opetuksen ja tutkimuksen turvaamiseksi olla mukana kliinisessä työssä ja sen johtamisessa. Myös yliopistosairaaloiden näkökulmasta sivuvirat tuovat merkittävää korkeatasoista osaamista erikoissairaanhoidon tueksi, sekä toimivat myös rekrytointitekijänä, Oulun yliopisto lausuu.

Lapin ELY-keskus kiinnittää lausunnossaan huomiota siihen, että lakiesitys tukeutuu toiminnan uudistamisessa digitalisaatioon. Tällä hetkellä esimerkiksi Lapissa kaikkialla ei ole käytössä riittävän nopeita tietoliikenneyhteyksiä, eikä kunnilla ole varaa niihin investoida.

– Toimivat ja tehokkaat palvelut edellyttävät valtion merkittävää panostusta tietoliikenneyhteyksien parantamiseen, Lapin ELY-keskus näkee.

Kirjoittajat
Anne Seppänen

Etusivulla juuri nyt

Liitossa
Asiakkaat, potilaat ja pelisäännöt

Hämmentyneenä olen seurannut presidentti Trumpin koronan hoitotoimia, kirjoittaa Minna Kaarisalo.

Ajassa
Korona vaikutti lasten rokotuksiin

Pikkulasten rokotuksia annettiin keväällä vähemmän kuin viime vuonna.

Tieteessä
Vaihdevuosioireiden erotusdiagnostiikka

Tärkeimmät erotusdiagnostiikassa huomioitavat sairaudet ovat uniapnea ja kilpirauhasen toimintahäiriö.

Ajassa
Vastalääke ry aikoo laajentaa uusille paikkakunnille

Yhdistys on saanut 61 000 euron apurahan.

Tieteessä
Alzheimerin taudin ja työuupumuksen välillä yhteys?

Sairauksien taustalta löytyi osin samoja geenejä.