Miten selviytyä vakavasta potilasvahingosta?
Potilasvahingossa on aina kaksi uhria: potilas ja virheen tehnyt lääkäri tai hoitaja. Työntekijän selviytymistä helpottaa esimiehen tuki sekä työkaverien syyllistämätön asenne, korostaa lastentautiopin dosentti, TAYS:n osastonylilääkäri Outi Tammela.
- Jos vahinkoa käsitellään huonosti potilaan kanssa ja työyhteisössä, voi seurata vuosia kestävä oikeusprosessi. Sen aikana työntekijä voi kokea, että työn ilo ja koko elämä ovat pilalla, Tammela kertoo.
Vakava potilasvahinko saa lääkärin epäilemään ammattitaitoaan ja unohtamaan kaiken hyvän, mitä on työssään saavuttanut. Silloin on erityisen tärkeää kuulla esimieheltä, että ei ole kokonaan epäonnistunut työntekijänä. Myös keskustelut samaa kokeneen kollegan kanssa voisivat auttaa, Tammela pohtii. Ulkopuolisen terapeutin tarve riippuu yksilöstä.
- Jos vastaavaan tilanteeseen joutunut kollega kaipaa keskusteluapua, olen käytettävissä, hän lupaa.
Tammela puhui aiheesta Tampereen Lääkäripäivillä maaliskuun lopussa. Esitys pohjautui omassa työssä saatuihin, osittain omakohtaisiin kokemuksiin.
Hoitovirhe pitää myöntää
Terveydenhuollon työyhteisöissä ei ole yhtenäisiä ohjeita potilasvahingon käsittelemiseen. Viime vuosina Tammela on ollut kehittämässä toimintatapaa, jota on kokeiltu kahden vuoden ajan TAYS:n lastenklinikassa.
Kaikki alkaa virheen myöntämisestä. Kahdeksan tunnin kuluessa käydään purkukeskustelu, johon osallistuvat kaikki paikalla olleet työntekijät. Esimies saapuu paikalle ensi tilassa. Kolmen vuorokauden kuluessa järjestetään ulkopuolisen vetämä ryhmäkeskustelu.
Virheen tehnyt lääkäri tai hoitaja keskustelee kasvokkain potilaan tai omaisten kanssa. Hän pyytää aidosti anteeksi, ja esimies pyytää anteeksi yksikön puolesta. Tutkimusten mukaan anteeksipyyntö lievittää vihaa, ja kanne virheen tehnyttä työntekijää vastaan voi jäädä nostamatta. Potilaalle ja omaisille kerrotaan, että sairaala ottaa opiksi virheestä. Kerrotaan, miten virheestä voi valittaa ja miten voi hakea korvauksia. Tammelan mukaan malli on toiminut käytännössä hyvin.
Vahinkojen vähentämiseksi TAYS:n lastenklinikka on ottanut käyttöön uusia keinoja. Virheitä ja läheltä piti -tilanteita raportoidaan poikkeamailmoituksella, ja turvallisuuskulttuuria kehitetään niin, että työntekijät varmistavat toistensa työtä. Esimerkiksi lääkkeet lasketaan kahteen kertaan, ennen kuin ne annetaan potilaalle. Toimet ovat vähentäneet vakavat vahingot alle puoleen.
- On väärin luulla, että virheitä voidaan välttää loputtomiin olemalla tarkempi. Virheen kohdistumisen potilaaseen voi kuitenkin usein estää, Tammela sanoo.