Ajan­kohtai­sta

Moniammatillisen lääkehoidon arvioinnin pitäisi olla jatkuva käytäntö

Tutkimuksen mukaan yksittäisen arvioinnin vaikutukset iäkkäillä ovat vähäisiä.

Miia Soininen
Kuvituskuva 1
Kansikuva

Moniammatillisella arvioinnilla pystytään edistämään järkevän lääkehoidon toteutumista kotihoidossa. Arviointi olisi tärkeää omaksua jatkuvaksi hoitokäytännöksi terveydenhuollon yksiköissä, kertoo ILMA-tutkimus.

Tutkimuksen mukaan yksittäisen arvioinnin vaikutukset asiakkaiden toimintakykyyn ja elämänlaatuun sekä terveys- ja hoivapalveluiden käyttöön ovat vähäisiä.

Iäkkäiden Lääkehoidon Moniammatillinen Arviointi (ILMA) -tutkimus selvitti arvioinnin vaikutuksia kotihoidon asiakkaiden lääkitykseen, toimintakykyyn ja elämänlaatuun sekä terveys- ja hoivapalveluiden käyttöön. Tutkimus toteutettiin satunnaistettuna vertailukokeena.

Tutkimuksen mukaan arvioinnilla pystyttiin vaikuttamaan lääkehoidon sisältöön ja lääkehoidon riskeihin. Arvioinneissa päädyttiin yleisimmin vähentämään tutkittavan lääkitystä, aloittamaan uusi lääke tai muuttamaan lääkkeen ottoajankohtaa.

Lue myös

Moniammatilliseen tiimiin kuuluivat ainakin lääkäri, sairaanhoitaja ja farmasian ammattilainen sekä tarvittaessa asiakas ja hänen omaisensa. Lääkehoidon arviointi perustui asiakkaan terveydestä, toimintakyvystä ja lääkityksestä kerättyyn tietoon.

Asiasta tiedottaa STM.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030