Mukava tapahtuma tekee lääkäristä vapaaehtoisen
– Työ rocktapahtumassa on yleislääkärin työtä, jonka mausteena on ajoittain maailmantähtien erikoistoivomuksia, sanoo Provinssirockin ensihoidossa työskentelevä Sami Länkimäki. Kaksi lääkäriä vinkkaa, miten yleisötapahtuman lääkärinä selviää.
Selvitä etukäteen millaisia potilaita tapahtumassa tai lajissa on odotettavissa, tarkasta ja mitoita tilat joissa toimitaan ja mieti mitä varustusta ja lääkkeitä tarvitaan, neuvoo Jukolan viestin ensihoidosta vastaava osastonylilääkäri Lauri Karhumäki.
Karhumäki, innokas suunnistaja, ryhtyi jo 2,5 vuotta sitten käyttämään vapaa-aikaansa Vantaalla kesäkuussa kilpailtavan Jukolan viestin lääkintähuollon suunnitteluun.
Hommasta pitää nauttia itsekin
Kolmen päivän ranneke Provinssirockiin houkuttaa anestesiologiaan ja tehohoitoon erikoistuvan LL Sami Länkimäen vuodesta toiseen vapaaehtoistyöhön tapahtuman ensihoitopisteeseen.
– Provinssirock on joka kesän kohokohta. Työ siellä on leppoista ja vapaa-ajalla pääsee kuuntelemaan bändejä. Musiikkigenre sopii hyvin omaan makuuni, Länkimäki fiilistelee.
Takana on jo kahdeksan kesää lääkärinä Provinssirockin ensihoidossa. On mukava seurata tapahtumaa vähän toisesta näkökulmasta kuin nuoruuden kesinä yleisön joukossa.
– Tiukkapipona ei nuorisotapahtumassa kannata olla, vaan ennemminkin eläytyä nuorten mukana. Tärkeintä tässä hommassa on, että osaa itse nauttia siitä.
Työ rocktapahtumassa on yleislääkärin työtä, jonka mausteena on ajoittain maailmantähtien erikoistoivomuksia.
– Vastaan tulee päihteitä ja niihin liittyviä vammautumisia, ehkäisyongelmia, auringonpistoksia, ihottumia, allergisia reaktioita, onneksi harvoin mitään todella vakavaa.
Yhdistys vastaa järjestelyistä
Viime vuonna Provinssirockiin osallistui 81 000 ihmistä ja suunnilleen saman verran kävijöitä odotetaan nytkin. Ensihoitoa varten festivaalialueella olevaan telttaan rakennetaan siviilikenttäklinikka, jossa työskentelee useita erikoislääkäreitä ja hoitohenkilökuntaa ympärivuorokautisesti.
Järjestävänä tahona on yli kahden vuosikymmenen ajan ollut seinäjokelainen yhdistys Nuorten ensihoito First Aid ry. Yhdistys vastaa järjestelyistä, tarvikkeista ja vakuutuksista, joten lääkärin on helppo tulla töihin. Järjestely sai alkunsa, kun festivaalivieraat aiheuttivat Seinäjoen keskussairaalan ensiapupoliklinikalle tungoksen.
Alusta asti järjestelyissä on ollut mukana SHJ Seppo Lehtiniemi.
– Tavoitteena on vähentää julkiseen terveydenhuoltoon kohdistuvaa painetta. Provinssirockin tapaisessa tapahtumassa valtaosa vaivoista voidaan hoitaa paikan päällä, Lehtiniemi kertoo.
Kaikkeen täytyy varautua
Lauri Karhumäki on ollut suunnistuskisoissa lääkärinä 1970-luvulta saakka. Läpikotaisin tutun lajin eteen on mukava käyttää myös ammattitaitoaan.
Jukolan viestiin odotetaan 17 000 kilpailijaa ja yhteensä väkeä jopa 70 000 henkeä. Ensihoitoa suunniteltaessa on otettava huomioon kilpailijat, talkoolaiset ja yleisö. Ensiapupiste rakennetaan urheilukentän pukukoppirakennukseen. Siellä sekä maastopisteissä työskentelee noin 60 talkoolaista, jotka kaikki opastetaan tehtäväänsä.
– Suunnistuskisoissa tyypillisimpiä vammoja ovat erilaiset haavat, nirhaumat, kolhut ja nyrjähdykset. Silti täytyy varautua ihan mihin vain sydäntapahtumista astmaan ja allergisiin reaktioihin, Karhumäki sanoo.
Vantaan kaupunki on Jukolan viestin tärkeä yhteistyökumppani ja osa tarvikkeista saadaan terveyskeskuksesta. Jonkin verran tarvikkeita saadaan valmistajilta mainosyhteistyötä vastaan. Tärkeää on myös yhteistyö pelastuslaitoksen ja paikallisten sairaaloiden kanssa.
Anne Seppänen
kuva: Mika Putro
Lue koko juttu perjantaina 8.6. ilmestyvästä Lääkärilehdestä.