Murhasta tuomittu opiskelee nyt Upsalassa
Soveltumattomuutta pohtineelle työryhmälle jatkoaikaa Suomessa.
Läkartidningenin mukaan Ruotsin korkeakouluvirasto selvittää mahdollisuutta keskeyttää uusnatsina esiintyneen ja murhasta elinkautistuomion istuneen miehen lääketieteen opinnot. Korkeakoululain mukaan opiskelija voidaan erottaa toistaiseksi, mutta syiden on oltava painavia.
Upsalan yliopisto on Läkartidningenin mukaan ollut haluton kommentoimaan asiaa, sillä mies on valittu opiskelijaksi normaalissa hakumenettelyssä. Upsalan läänin maakäräjät on nyt kuitenkin ilmoittanut, ettei opiskelija pääse suorittamaan pakollisia harjoittelujaksojaan yliopistosairaalassa, mikä käytännössä estäisi hänen laillistamisensa lääkäriksi.
Suomessa jatkoaika uudistukselle
Suomessa istuu parhaillaan opetusministeriön SORA-työryhmä, joka pohtii koulutuksen aikaista alalle soveltumattomuutta. Väliraportin piti valmistua helmikuun loppuun mennessä.
– Työ on osoittautunut odotettuakin haasteellisemmaksi, joten tulemme jättämään väliraportin erittäin laajalle lausuntokierrokselle loppukeväästä, sanoo työryhmän puheenjohtajana toimiva ylijohtaja, LT Sakari Karjalainen opetusministeriöstä.
Karjalaisen mukaan kipukohdat liittyvät paitsi lainsäädännön kehittämiseen, myös oikeusturvaan ja eettisiin kysymyksiin.
– On ymmärrettävää, että esimerkiksi opiskelijajärjestöillä on huoli opiskelijan oikeusturvasta eli millä perusteilla hänet voidaan erottaa oppilaitokseen hyväksymisen jälkeen. Toisaalta esimerkiksi terveydenhuollossa on kyse myös potilasturvallisuudesta.
– Työryhmä joutuu pohtimaan opiskelijan oikeusturvaa myös siitä näkökulmasta, että on kohtuutonta antaa ihmisen edetä vuosikausia opinnoissa, jos hän ei kuitenkaan tule saamaan oikeutta toimia ammatissa, Karjalainen huomauttaa.
Lääkäriliiton koulutusjohtaja Hannu Halila on ollut työryhmän kuultavana, ja liitto on esittänyt näkemyksiään valmistelussa.
– Lähtökohtamme on se, että potilasturvallisuus ohittaa yksilön oikeuden opiskella ja valmistua ammattiin. Jos lääkäriksi on opiskelemassa ihminen, jolla ei ole edellytyksiä toimia lääkärin ammatissa, ei ole hänenkään etujensa mukaista jättää ratkaisua vasta esimerkiksi Valviralle, Halila sanoo.
– On kuitenkin ehdottoman tärkeää, että opiskelijalla on esimerkiksi mielenterveys- tai päihdeongelmissa mahdollisuus hakeutua riippumattomaan hoitojärjestelmään, jossa hän voi asioida ja mahdollisesti toipua pelkäämättä opiskeluoikeuden menetystä esimerkiksi terapian aikana, Halila muistuttaa.
Ulla Järvi