1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Muutos Alzheimer-lääkkeiden korvauksiin
Ajan­kohtai­sta 25/1999 vsk 54 s. 2954

Muutos Alzheimer-lääkkeiden korvauksiin

Alzheimerin tautiin liittyvän dementian oireenmukaiseen hoitoon käytettävät donepetsiili ja rivastigmiini ovat valtioneuvoston päätöksen mukaan ns. merkittäviä ja kalliita lääkkeitä, joiden korvaaminen sairausvakuutuksesta edellyttää erillisselvityksellä osoitettua riittävää hoidollista perustetta. Asiaa on selvitetty tarkemmin Lääkärilehden numerossa 34/98 ja Kansaneläkelaitoksen lääkäreille loppuvuonna 1998 lähettämässä ohjevihkosessa. Näissä esitetyn mukaisesti sairausvakuutuskorvaus on edellyttänyt, että erillisselvityksen (B-lausunnon) on antanut ja hoidon tarpeen arvioinut ja hoidon aloittanut erikoissairaanhoidon neurologian yksikkö tai neurologian erikoislääkäri.

Kansaneläkelaitos on 11.6.1999 tarkistanut päätöksensä tekstiä siten, että merkittävien ja kalliiden Alzheimerin taudin hoidossa käytettävien lääkkeiden osalta hoidon tarpeen arvioijina ja hoidon aloittajina sekä erillisselvityksen antajina (B-lausunnon laatijoina) voivat olla myös erikoissairaanhoidon geriatrian yksiköt tai geriatrian erikoislääkärit. Samalla tarkistettiin päätöksen sanamuotoa hoitotauon osalta siten, että hoidon tarpeen arvioimiseksi edellytetään kuvattavan mahdollisesti pidetyn hoitotauon vaikutus oireisiin. Sanat mahdollisesti pidetyn lisättiin, koska aiemman sanamuodon oli erheellisesti tulkittu tarkoittavan, että peruskorvausoikeuden jatkaminen edellyttää hoitotauon pitämistä.

Muilta osin merkittäviä ja kalliita lääkkeitä koskeva valtioneuvoston päätös (735/98, 8.10.1998) ja sen nojalla annettu Kansaneläkelaitoksen päätös (17.11.1998) ovat ennallaan.

Lue myös

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona tyhjensi luentosalit

Periaatteessa kaikki on muuttunut, kertoo Lauri Salaja.

Ajassa
”Vastaamon tietomurto on herätys terveydenhuollolle”

Terveydenhuollon tietoturvaa pitää jatkuvasti arvioida, sanoo Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

Ajassa
Lääkärilehti voi myöhästyä

Lääkärilehden postitus myöhästyi keskiviikkona.

Kolumni
Osaamattomuuden ylistys

Kukaan ei osaa, eikä voi osata kaikkea, kirjoittaa Miila Halonen.

Pääkirjoitus
Kollegiaalisuus ulottuu myös verkkoon

Kollegiaalisuusohjeet velvoittavat meitä käyttäytymään toisiamme kohtaan asiallisesti, kirjoittaa Jan Schugk.

Ajassa
Viikko täyttyi etäluennoista ja kloonauksesta

Lääkärilehti seuraa Ronja Vaaraman ­lääketieteen opintoja.