Ajan­kohtai­sta

Napanuoraa ei kannata katkaista heti

Ruotsalaistutkimuksessa selvisi, että nelikuisilla vauvoilla oli suurempi ferritiiniarvo ja harvemmin raudanpuutosta, jos napanuora oli katkaistu aikaisintaan kolmen minuutin kuluttua syntymästä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/vastasyntynyt_panthermedia_00339886.jpg
Ruotsalaistutkimuksessa selvisi, että nelikuisilla vauvoilla oli suurempi ferritiiniarvo ja harvemmin raudanpuutosta, jos napanuora oli katkaistu aikaisintaan kolmen minuutin kuluttua syntymästä.

Satunnaistetussa, kontrolloidussa tutkimuksessa selvitettiin napanuoran katkaisuajankohdan vaikutusta 400:n täysiaikaisena syntyneen vauvan hemoglobiiniin ja rautatasoon neljän kuukauden iässä. Tutkittavat jaettiin kahteen ryhmään, joista toisessa napanuora katkaistiin aikaisintaan 180 sekunnin kuluttua syntymästä, toisessa viimeistään 10 sekunnin kuluttua.

Neljän kuukauden iässä ryhmien hemoglobiiniarvoissa ei ollut eroa. Niillä lapsilla, joilla napanuora oli katkaistu myöhemmin, oli 45 % suurempi ferritiiniarvo kuin niillä, joilla napanuora oli katkaistu heti (117 µg/l ja 81 µg/l). Raudanpuutetta todettiin vähemmän ryhmässä, jossa napanuora katkaistiin myöhemmin (1 tapaus) kuin niillä, joiden napanuora katkaistiin heti (10 tapausta).

Tutkimuksessa selvisi myös, että jos napanuora katkaistiin myöhemmin, lapsilla todettiin harvemmin vastasyntyneen anemiaa kahden päivän iässä (2 tapausta) kuin jos napanuora katkaistiin heti (10 tapausta).

Ryhmien välillä ei ollut merkitseviä eroja hengitystieoireiden, polysytemian tai hyperbilirubinemian esiintyvyydessä. Napanuoran katkaisemisen myöhentämisellä ei tutkimuksessa todettu olevan haittoja.

Raudanpuutteen tiedetään olevan lapsilla yhteydessä kehityksen häiriöihin silloinkin, kun lapsilla ei todeta anemiaa. Tutkijat päätyvät suosittamaan napanuoran katkaisemisen viivyttämistä myös maissa, joissa lasten raudanpuutosanemia on harvinainen.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journal -lehdessä.

Hertta Vierula
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030