Lehti 43: Ajan­kohtai­sta 43/2010 vsk 65 s. 3479

Narkolepsiatutkimus valmistuu vuodenvaihteessa

Ulla Järvi

Narkolepsiatapauksia on ilmoitettu rokotusten haittavaikutusrekisteriin tähän mennessä yhteensä 36. Tapauksia on ilmoitettu tasaisesti eri puolilta maata, ja valtaosa niistä on lapsilla. Aiemmin tapauksia on ilmaantunut vain 2-7 vuodessa.

Rokotusten ja narkolepsian välistä yhteyttä selvitetään nyt THL:ssä tehtävässä rekisteritutkimuksessa, jonka tuloksia odotetaan vuodenvaihteessa. Vertailuaineistoksi THL kerää sairaanhoitopiireistä kaikki elokuun 2005 jälkeen havaitut narkolepsiatapaukset.

- Lapsista rokotettiin noin 80 %, joten rokotettujen ja rokottamattomien tilastollinen vertailu on hankalaa, muistuttaa THL:n erikoistutkija Hanna Nohynek.

- H1N1-virus on erittäin keskushermostohakuinen, sen osoittavat rokottamattomienkin potilaiden oireenkuva ja jälkitaudit. Lisäksi sekä sikainfluenssan että narkolepsian kohderyhmiä ovat lapset ja nuoret aikuiset, joten on vaikea erottaa taudin ja rokotusten mahdollisia haittoja, muistuttaa infektiolääkäri, professori Ville Valtonen.

Hän huomauttaa myös, että narkolepsialle tunnetaan alttiusgeeni, joka on todettu yhdeksällä kymmenestä narkolepsiapotilaasta.

Lue myös

- Aiemmista narkolepsiapotilaista tiedetään, että heistä osa on sairastanut hieman ennen taudin puhkeamista kuumeisen hengitystieinfektion. Sikainfluenssan takia HYKS:iin tehohoitoon joutuneista potilaista noin kymmenellä prosentilla todettiin myös bakteerin aiheuttama sepsis. Tämä osoitti jälleen kerran, että influenssaan liittyy usein sekundaarinen bakteeri-infektio.

Myös ajalta ennen influenssarokotuksia kantautuneet havainnot ovat kiinnostavia:

- Olemme kuulleet muisteluja siitä, miten isoäiti on alkanut nukahdella navettapolulle hongkongilaisen jälkeen, huomauttaa Nohynek.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030