NICE suosittelee vuorokausimittausta hypertension diagnosointiin
Kohonneen verenpaineen diagnosointitapa on muuttumassa Britanniassa. NICE (National Institute of Health and Clinical Excellence) suosittelee, että uudet diagnoosit tehtäisiin vuorokausirekisteröinnin tulosten perusteella.
Suosituksen taustalla on Lancetissa julkaistu kustannusvaikuttavuustutkimus, jonka mukaan vuorokausirekisteröinti on täsmällisempi ja edullisempi tapa tehdä hypertensiodiagnoosi kuin verenpaineen mittaus vastaanotolla tai kotona. Vuorokausirekisteröinnin arvellaan vähentävän vääriä diagnooseja. Analyysi perustuu BMJ:ssä hiljattain julkaistuun samojen tutkijoiden tekemään katsaukseen.
- Katsauksessa ei kuitenkaan ollut tunnistettu uusimpia suuria kotimittaustutkimuksia, sanoo ylilääkäri, sisätautiopin professori Antti Jula.
Jula arvioi, ettei Suomen oloissa ole syytä siirtyä vuorokausirekisteröintiin. Hän on toiminut kohonneen verenpaineen Käypä hoito -suosituksen laatineen työryhmän puheenjohtajana.
- Pitkäaikaismittaus on kallis ja potilaalle hankala tapa seurata verenpainetta.
Eri maissa diagnosointi- ja mittaustavoissa on eroja, mikä hankaloittaa tutkimustulosten soveltamista, Jula sanoo. Yleisesti tiedetään, että lääkäri saa korkeampia mittaustuloksia kuin hoitaja. Suomessa diagnoosi tehdään vähintään neljällä mittauskerralla tehtyjen kahdeksan verenpainemittauksen keskiarvon perusteella.
- Suomessa verenpaineen mittaa hoitaja, Britanniassa useimmiten lääkäri.
Julan mukaan Suomessa ei olla lisäämässä pitkäaikaisrekisteröinnin käyttöä. Pikemminkin ollaan menossa yhä enemmän kotimittausten käyttöön. Monilla suomalaisilla on omia verenpainemittareita, ja kotona aamuin illoin vähintään neljänä päivänä tehtyjen mittausten perusteella on todettu saatavan luotettavia tuloksia.
- Pitkäaikaisrekisteröintiä käytetään ongelmatilanteissa, esimerkiksi kun hoitovaste on huono, hoidon aikana ilmenee viitteitä liiallisesta verenpaineen laskusta tai kotimittaustulokset eivät vaikuta luotettavilta.
Käypä hoito -suosituksissa suositellaan kotimittausten käyttöä diagnostiikan tukena ja hoidon seurannassa. On olennaista varmistaa, että mittaus tehdään oikein ja käytetty mittari on hyvä. Jula arvioi, että käytäntö vaihtelee suuresti.
- Kotimittausten käyttö on hyvin pitkälle kiinni lääkäristä, Jula sanoo.