Nivelreuman aktiivinen hoito suojelee työkykyä
Kolmen lääkkeen yhdistelmähoito tuottaa pitkäaikaisseurannassakin paremman tuloksen kuin yhteen lääkkeeseen perustuva hoito.
Lääketieteen lisensiaatti Vappu Rantalaihon väitöstutkimuksen mukaan nivelreuman aktiivinen, oireettomuuteen pyrkivä hoitostrategia tuottaa hyvän kliinisen ja radiologisen tuloksen useimmilla potilailla. Kuitenkin alkuvaiheessa kolmen lääkkeen yhdistelmähoitoa saaneilla potilailla on vielä pitkäaikaisseurannassakin enemmän remissioita ja vähemmän radiologista etenemistä kuin alkuvaiheessa yksittäishoitoa saaneilla.
Tällä vuosituhannella varhaisen nivelreuman hoito on Suomessa muuttunut entistäkin aktiivisemmaksi. Samaan aikaan varhaisesta nivelreumasta johtuvan pitkäaikaisen työkyvyttömyyden ilmaantuvuus on alentunut. Nykyään nivelreumaan suositellaan maailmanlaajuisesti varhaista ja aggressiivista hoitoa, joskin hoitosuositukset eri maissa eroavat jonkin verran toisistaan. Suomessa, suurelta osin kansallisen monikeskustutkimuksen, FIN-REKO:n (Finnish Rheumatoid Arthritis Combination Therapy Trial, FIN-RACo) suotuisten 2- ja 5-vuotistulosten ansiosta, aktiivisen nivelreuman aloitushoidoksi suositellaan kolmen reumalääkkeen ja pieniannoksisen kortisonin yhdistelmähoitoa.
Vuonna 1993 alkaneessa FIN-REKO-tutkimuksessa sekä kolmen reumalääkkeen ja kortisonin yhdistelmähoitoa saaneet (FIN-RACo-ryhmä) että yksittäistä reumalääkettä ja tarvittaessa kortisonia saaneet (SINGLE-ryhmä) olivat säilyttäneet 11 vuoden seurannan jälkeen hyvän toimintakyvyn: puolella potilaista ei ollut siinä minkäänlaista rajoitusta. Remissiot olivat kuitenkin yleisempiä FIN-RACo-ryhmässä (37 %) kuin SINGLE-ryhmässä (19 %). Lisäksi pysyviä vaurioita osoittavia, röntgenkuvissa näkyviä muutoksia oli vähemmän FIN-RACo-ryhmässä kuin SINGLE-ryhmässä, joskin molempien ryhmien röntgenlöydökset olivat vähäisempiä kuin useissa aikaisemmissa tutkimuksissa on todettu. Oireettomuuteen tähtäävä hoito hillitsee siis pitkälläkin tähtäimellä nivelreuman etenemistä paremmin kuin vanhanaikainen, konservatiivisempi hoito. Yhdistelmälääkityksellä toteutettuna se on kuitenkin vielä tehokkaampaa kuin yhdellä reumalääkkeellä.
Tutkimuksen toisessa, Kansaneläkelaitoksen rekisteritietoihin perustuvassa osassa todettiin, että useista muista maista raportoituun tilanteeseen verrattuna Suomessa on hoidettu tuoretta nivelreumaa aktiivisesti jo tutkimusjakson alussa, mutta hoito on käynyt jatkuvasti aktiivisemmaksi niin, että tutkimusjakson lopulla yli puolelle potilaista aloitettiin ensimmäisen kolmen kuukauden aikana usean reumalääkkeen yhdistelmähoito, metotreksaattia sai lähes 70 %, ja ilman mitään reumalääkettä oli vain alle 5 % potilaista. Diagnoosihetkellä työkykyisistä potilaista oli kahden vuoden seurannan aikana nivelreuman vuoksi työkyvyttömyyseläkkeelle jäänyt ensimmäisestä vuosikohortista (2000–01) 8,9 %, mutta viimeisestä (2006–07) vain 4,8 %.
LL Vappu Rantalaihon sisätautiopin (reumatologian) alaan kuuluva väitöskirja "The initial treatment strategy and the long-term outcome of early rheumatoid arthritis with special interest in the FIN-RACo trial and the current Finnish practice" (Varhaisen nivelreuman hoitostrategia ja pitkäaikaistulokset - FIN-REKO-tutkimuksen opetukset ja nykyinen suomalainen lääkehoitokäytäntö) tarkastetaan Tampereen yliopistossa 15.6.2012 klo 12.
Kuva: Pixmac