Ajan­kohtai­sta

Nuorten psyykkiset ongelmat ja huonot elintavat ovat yhteydessä monikipuisuuteen

Väitöstutkimuksen mukaan lähes joka toinen poika ja kaksi kolmesta tytöstä oli kärsinyt puolen vuoden aikana tuki- ja liikuntaelinkivusta vähintään kahdella kehon alueella.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Pixmac000077939055.jpg
Väitöstutkimuksen mukaan lähes joka toinen poika ja kaksi kolmesta tytöstä oli kärsinyt puolen vuoden aikana tuki- ja liikuntaelinkivusta vähintään kahdella kehon alueella.

LK Markus Paanasen väitöstutkimuksessa selvitettiin niska-, hartia-, alaselkä- ja raajakipujen yhteisesiintyvyyttä nuorilla sekä kipujen yhteyttä psykososiaalisiin ja elintapatekijöihin. Tutkimusaineiston muodostivat noin 7000 iältään 16–19-vuotiasta nuorta, jotka olivat syntyneet Pohjois-Suomessa 1985–1986.

Tutkimus osoitti, että tuki- ja liikuntaelinkipu usealla kehon alueella oli huomattavan yleistä. Masennus- ja ahdistusoireista, käytöshäiriöistä ja sosiaalisista ongelmista kärsivät nuoret raportoivat huomattavasti muita enemmän tuki- ja liikuntaelimistön kipuja.

Elintapatekijöistä runsas istuminen, lyhyt yöuni, tupakointi ja ylipaino olivat yhteydessä monikipuisuuteen. Toisaalta myös aktiivisesti liikuntaa harrastavat nuoret ilmoittivat muita enemmän kipuja. Kipuoireiden vaikutus elämänlaatuun ja hoidon hakeminen lisääntyivät kipualueiden määrän kasvaessa.

Tutkimuksessa todetaan, että monikipuisuus, psyykkiset ja sosiaaliset ongelmat sekä huonot elintavat esiintyvät nuorilla usein yhdessä. Niiden varhainen tunnistaminen ja hoito voi keventää tuki- ja liikuntaelinongelmien aiheuttamaa kuormaa yksilölle ja yhteiskunnalle. Monikipuiset nuoret hyötyvät psykososiaalisen terveyden ja hyvien elämäntapojen edistämisestä.

LK Markus Paanasen väitöskirja tarkastetaan Oulun yliopistossa 2.12.2011.

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030