Nyt on aika kaivaa nastakengät esiin!
Mustan jään Porissa käynnistyy yhdestoista talvinastoituskausi. Kaupunki alkoi nastoittaa vanhusten talvikenkiä liukastumistapaturmien estämiseksi vuonna 1996. Sittemmin porilaisten ideaa on kopioitu ympäri maan.
Porissa nastoittamisen yhteyttä liukastumisonnettomuuksien ja vammojen määrän kehitykseen ei ole tutkittu. Kaupungin avoterveydenhuollon johtava lääkäri
Esko Karra
pitää tutkimusasetelmaa hankalahkona. Karra kuitenkin toteaa, että nastoittaminen kannattaa, jos se ehkäisee yhdenkin vakavan kaatumistapaturman.- Tieteellinen näyttö nastoittamisen vaikutuksista puuttuu. Todennäköisesti nastoittaminen on estänyt etenkin vanhojen ihmisten yksittäisiä liukastumisia ja sen seurauksena myös murtumia. Voi olla aivan varma, että sijoitus tuottaa itsensä takaisin, Karra sanoo.
Yhden kenkäparin nastoittaminen maksaa muutaman euron, lonkkaleikkaus hoitopäivineen ja kuntoutuksineen kymmeniätuhansia euroja. Vuosittain kenkiä nastoittaa satoihin kohoava porilaisten joukko. Nastoittaminen on porilaisille ilmaista.
Satakunnan sairaanhoitopiiri ja Turun yliopisto tutkivat Pysy pystyssä -hankkeessaan vanhusten kaatumistapaturmia.
- Kaatuminen on tärkeä murtuman riskitekijä ja kaikki keinot, jotka murtumia vähentävät ovat hyviä, sanoo geriatrian ylilääkäri
Maritta Salonoja
Satakunnan keskussairaalasta.Salonojan mukaan ulkoisten tekijöiden, kuten liukkauden, merkitys korostuu 60-80-vuotiaiden kaatumistapaturmien syynä. Sen sijaan yli 80-vuotiaiden kaatumistapaturmia aiheuttavat sisäiset tekijät, kuten lääkitys, lihasvoima, aistien terävyys sekä tasapaino-ongelmat.
- Tässä nuorempien ikäryhmässä nastoittamisella on erityisesti vaikutusta, mutta varmasti myös vanhempien vanhusten ryhmässä, vaikka he kaatuilevat muistakin syistä.
Salonojan mukaan nastoittamisella on myös epäsuora myönteinen vaikutus: nastojen ansiosta vanhukset eivät jää neljän seinän vangeiksi yhtä helposti kuin nastoitta.