OECD: Suomen terveydenhuoltojärjestelmä kaipaa tehostamista
OECD:n uuden raportin mukaan myönteisiä asioita Suomen terveydenhuollossa ovat mm. hoitopaikan valinnan laajeneminen ja lääkekustannusten kasvun saaminen hallintaan.
Monien terveysmittareiden mukaan Suomen terveydenhuollon tulokset ovat hyviä, vaikka terveydenhuollon menojen suhde bruttokansantuotteeseen on Suomessa pienempi kuin OECD-maissa keskimäärin.
Suomalaiset ovat tyytyväisempiä terveydenhuoltoonsa kuin monien muiden OECD-maiden asukkaat, joskin tyytyväisyys oman alueen palvelujen saatavuuteen on vähäisempää. Viimeisen 20 vuoden aikana väestöryhmien väliset erot terveydentilassa ovat kasvaneet, vaikka eriarvoisuuden vähentäminen on ollut pitkään selkeä tavoite.
OECD:n mukaan terveyserojen vähentäminen vaatii nykyistä enemmän investointeja sairauksien ehkäisyyn ja terveellisten elintapojen edistämiseen erityisesti nuorilla. Lisäksi se edellyttää parempaa hoitoon pääsyä sekä ennaltaehkäisevien toimien painottamista alempiin tuloryhmiin. Raportissa kiinnitetään huomiota myös eriarvoisuuteen yleislääkäri- ja erikoislääkärikäynneissä sekä yleislääkärille pääsyn vaikeuksien jatkumiseen.
OECD toteaa, että Suomi on harvoja OECD-maita, joissa alkoholin kulutus on ollut kasvussa viime vuosiin asti. Erityisen huolestuttavaa on se, että OECD-maiden vertailussa nuorten tupakointi ja humalajuominen sekä lihavuus ovat Suomessa poikkeuksellisen yleisiä.
Kuntien määrä pienemmäksi
Terveydenhuoltojärjestelmä tarvitsee tehostamista, ja kansallinen sähköinen potilastiedon arkisto on saatava käyttöön. OECD:n mukaan vain riittävän suuret kunnat voivat järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut tehokkaasti. Kunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon tehokas toteuttaminen vaikeutuisi, mikäli kuntien määrää ei saada oleellisesti pienemmäksi. Tämä voi aiheuttaa radikaaleja uudistustarpeita, kuten kansallisten tai alueellisten rahastojen luomista.
OECD kannustaa myös rakentamaan isompia palveluyksiköitä, sillä yksikön koon kasvaessa myös laatu yleensä paranee. Lisäksi tulisi yhtenäistää perusteita, joiden mukaan sairaalat laskuttavat kuntia antamistaan palveluista.
Lisätietoja raportista: OECD.
Kuva: Pixmac