Oikeuskansleri: Lääkäriä ei voi yksiselitteisesti ohittaa hätäilmoituksessa
Oikeuskanslerin mielestä hätäkeskukseen tulevien puheluiden käsittelyn ei pitäisi olla liian kaavamaista. Esimerkiksi hälytyksen tekevän lääkärin omaa arviota ei tulisi kaavamaisesti ohittaa.
Oikeuskansleri Jaakko Jonkan mielestä hätäkeskukseen tulevien puheluiden käsittely ei pitäisi olla liian kaavamaista.
Tämä käy ilmi oikeuskanslerin arvioimasta tapauksesta, jossa hätäkeskuspäivystäjän ja hätäilmoituksen tehneen lääkärin arviot tarvittavasta avusta olivat erilaiset.
Tapaus arvioitiin samassa raportissa, jossa arvioidaan hätäkeskusuudistuksen onnistumista. Jonkan mukaan uudistuksen johtaminen ja valvominen sekä ministeriötasolla että Hätäkeskuslaitoksen sisällä oli uudistuksen alkuvaiheessa liian heikkoa. Raportti julkistettiin tänään.
Jonkka: Lääkäri ei ole kuin kuka tahansa
Oikeuskanslerin raportissa arvioidaan yksityiskohtaisemmin tapauksia, joissa kiteytyvät uudistuksen ongelmat. Kyseinen tapaus sattui Tampereella 2008, jolloin sisätautien erikoislääkäri ja professori yritti hälyttää kadulla makaavan ihmisen avuksi ambulanssia.
Ambulanssi hälytettiin vasta toisen puhelun jälkeen, ja professori katsoi, että hänen lääketieteellinen tietämyksensä ohitettiin.
Jonkan raportin mukaan kyseisen tapauksen arvioinnissa on merkille pantavaa se, että avuntarpeen tapahtumapaikalla arvioi lääkäri, minkä hän myös nimenomaisesti mainitsi.
"Avun tarpeen tunnistaminen hätäkeskuksessa tapahtuu paremminkin mekaanisesti hätäilmoituksessa kuvattuja oireita toimialakohtaiseen päivystäjälle annettuun “tarkistuslistaan” vertaamalla kuin toimialan ammatilliseen osaamiseen perustuvaan sisäistyneeseen ja omakohtaiseen arviointiin. Hätäkeskuksessa ei hyödynnetty paikalla olevan ammatti-ihmisen osaamista riskinarvion ja avun tarpeen arvioinnissa, vaan pitäydyttiin käsittelemään hätäilmoitus kaavamaisesti protokollan mukaisessa menettelyssä. Tämän tapauksen osalta herää erityisesti kysymys, miten hätäkeskuspäivystäjän voidaan olettaa puhelinkeskustelun ja käytössään olevan ”protokollan” perusteella kykenevän arvioimaan lääketieteellisen avun tarve paremmin kuin avun tarvitsijan luona olevan kokeneen lääketieteen asiantuntijan", todetaan oikeuskansleri Jaakko Jonkan raportissa.
Oikeuskanslerin mukaan avuntarpeen oikea tunnistaminen ei voine onnistua täysin kategorisesti puhelussa ilmeneviä hätätilannetta kuvaavia sanoja avainsanalistaan vertaamalla eikä hätäkeskuspäivystäjien käyttämää ohjeistoa voi tehdä täysin aukottomaksi.
Lääkärilehti kertoi vastaavista tapauksista viime vuoden lokakuussa, jolloin hätäkeskuspäivystäjät ohittivat lääkärin arvion potilaan tilasta ja avunsaanti viivästyi. Etelä-Suomen aluehallintovirastossa on yhä arvioitavana tapaus, jossa ambulanssi ei tullut kiireellisenä palvelutalossa aivoinfarktin saaneen asukkaan luokse.
Ulla Järvi