Lehti 35: Ajan­kohtai­sta 35/2018 vsk 73 s. 1857

Oikeuslääkäri toivoo parempia kuolintodistuksia

Oikeuslääkäri Ursula Vala painottaa, että lääkärien kannattaisi pohtia kuolintodistusten merkitystä. Esimerkiksi omaisia informoidaan kuolintodistusten avulla.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1

Ursula Vala

Lääkärit kirjoittavat kuolintodistuksen usein lääkärislangilla, jota ei ymmärrä kukaan muu kuin saman alan lääkäri. Näin sanoo oikeuslääkäri Ursula Vala THL:stä.

Hän korostaa, ettei kuolintodistuksia kirjoiteta toisille lääkäreille.

– Kuolintodistuksen pitäisi olla kirjoitettu selkokielellä niin hyvin, että sen ymmärtävät kaikki sitä tarvitsevat henkilöt, muiden muassa omaiset ja poliisit.

Valan mukaan lääkärit eivät ole usein lukeneet, mitä kuolintodistuksen sarakkeissa on.

– Yksi tavallisia virheitä on se, että kuolintodistukseen on kirjoitettu satunnaisessa järjestyksessä niitä diagnooseja, joita ihmisellä on ollut elämänsä aikana. Tällöin todistuksesta tulee erittäin epälooginen.

– Sarakkeiden kohdat kannattaa lukea tarkasti, ennen kuin ryhtyy kirjoittamaan.

Vala tähdentää, että kuolintodistus on ennen kaikkea tilastollinen asiakirja. Siksi tieto on kerättävä oikealla tavalla, jotta se olisi käyttökelpoista muun muassa tutkimukseen.

– Kuolemansyiden pitää olla tilastollisessa yhteydessä toisiinsa niin, että kuolintodistuksen rakenne on tilastollisesti hyväksyttävä. Myös kuolemansyyn selvityksen pitää olla tehty oikein.

Valan mukaan kuolintodistuksissa näkyy satunnaisesti, että kuolemansyyn selvitysmenetelmä on valittu väärin. Kuolintodistus on esimerkiksi kirjoitettu tilanteessa, jossa kuolemantapaus olisi pitänyt ilmoittaa poliisille.

THL kiinnittää todistuksiin yhä enemmän huomiota

Vala kertoo, että kuolintodistuksia on palautettu tänä vuonna 5,8 prosenttia ja viime vuonna 6,6 prosenttia. Hänen mukaansa THL:ssä kiinnitetään kuolintodistuksiin aikaisempaa enemmän huomiota, koska ne ovat kuolemansyyn ohjauksen tavallinen keino.

Lue myös

Hän uskoo, etteivät lääkärit miellä, mihin kaikkeen kuolintodistuksia tarvitaan. Valan mielestä lääkärien kannattaisikin pohtia kuolintodistusten merkitystä: esimerkiksi omaisia informoidaan kuolintodistusten avulla.

– Lääkärit yrittävät saada kuolintodistukset nopeasti pois alta, koska ne ovat kiusallista ja ikävää paperityötä. Jos pysähtyy oikeasti miettimään, mihin kuolintodistusta tarvitaan, motivoituu kirjoittamaan sen entistä huolellisemmin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030