Lehti 36: Ajan­kohtai­sta 36/2001 vsk 56 s. 3550

Oletko sinä arvokas ihminen? Lääkärikin voi viihtyä työpaikallaan

Ulla Järvi

Uupunut lääkäri tulee kalliiksi työnantajalleen. Hän otattaa tarpeettomia kokeita potilaasta, kirjoittaa liikaa lähetteitä ja pahimmillaan tekee taloudellisesti ja inhimillisesti mitattuna kalliita virheitä.

Arvokas lääkäri siis.

Lääkärin arvon voi mitata myös muuten kuin rahassa.

- Keskeinen ehto terveydelle ja työkyvyn säilyttämiselle on terve itsetunto. Itsetunnon rakennuspuita ovat itsensä toteuttamisen kokemukset ja niistä toisilta saatu myönteinen palaute. Ihminen on ihminen toisen ihmisen varassa, sanoo professori Matti Ylikoski. Hän puhui viime viikolla Espoossa Miten jaksan terveyskeskuslääkärin työssä -seminaarissa.

- Työpaikoilla on yritetty kehittää johtamista kouluttamalla esimiehiä parhain työpsykologisin ja terveystiedon mukaisin menetelmin, joita heidän pitäisi noudattaa myös omalla työpaikallaan. Esimiehet ovat sitten tehneet työtään perinteisten työnjohtomenetelmien mukaisesti. He ovat yrittäneet motivoida alaisiaan, mutta nämä kokevatkin joutuneensa tahdottomiksi toiminnan kohteiksi, Ylikoski kuvailee.

Tulokset eivät ole olleet toivottuja; motivoiminen kun ei ole yhtä tuloksekasta kuin ihmisestä itsestään lähtevä motivoituminen.

Ylikoski korostaa, ettei työpaikan ongelmissa kannata syyllistää ketään yksin, ei edes sitä esimiestä.

- Tärkeää on muistaa, että johtajuus on yhteinen asia. Jokainen työyhteisön jäsen joutuu kysymään itseltään, teenkö kokopäivätyötä, jotta johtajuus työyhteisössä toimii, vai puurranko paljonkin sen hyväksi, ettei se toimisi. Johtaa ja suostua johdettavaksi ovat hyvin toimivan johtajuuden tärkeät tekijät, Matti Ylikoski korosti.

Uupuja näkee vain mustaa ja valkoista

Professori Matti O. Huttunen toivoi lääkärienkin miettivän kielenkäyttöään ja asenteitaan potilaita kohtaan. Potilaan oireista vähätellen tai halveksivasti puhuva lääkäri voi aiheuttaa pahaa oloa myös omassa työyhteisössään.

- Miten kukaan lääkäri uskaltaa ottaa puheeksi esimerkiksi omat vaivansa tai väsymisensä, jos kahvi- tai palaveripöydän ilmapiiri on tällaista tuntemuksia kohtaan negatiivinen? Kun purkaa vastaanoton tapahtumia, olisi hyvä muistaa, että niistä kuudesta lääkäristä pöydän ympärillä yhdellä on alkoholi- tai lääkeongelma, yksi hakkaa puolisoaan ja yksi on valvonut unettomuuttaan koko edellisyön! lateli Huttunen tilastoja sarkastiseen tyyliinsä.

Kärjekäs ja muita mitätöivä puheenparsi voi olla merkki väsymisestä tai jopa vakavan uupumisen ensioire.

Lue myös

- Jos joka aamu sananmukaisesti vituttaa mennä töihin, pitäisi pysähtyä miettimään paitsi töitä, myös sitä, onko oma maailmankuva muuttunut mustavalkoiseksi ja kielenkäyttö rumaksi, Huttunen sanoi.

Jos potilaat ja työkaverit näyttäytyvät lähes pelkästään vihollisina, lääkäri on vakavasti uupunut.

- Sellainen lääkäri, joka viihtyy potilaidensa parissa, on sisäistänyt lempitermini: ammatillinen elämäntoveruus, Huttunen kertoi. Se ei tarkoita sydänystävyyttä, vaan lämmintä, ihmismäistä, mutta silti ammatillista työotetta. Sitä ovat kyky kohdata potilaan tai kollegan negatiiviset tunteet ja omat kielteiset tunteet sekä maltti silti kohdata toinen ihminen kunnioittaen ja tämän arvo tunnustaen.

- Voihan olla niin, että joskus jollekin lääkärille voi olla helpompi vetäytyä kiireeseen ja suostua pakkotahtiin kuin antautua aitoon ihmisen kohtaamiseen, Matti Huttunen huomautti. Kipeä kysymys itseltä kysyttäväksi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030