Ajan­kohtai­sta

Omat terveystiedot helposti saataville

Omien terveystietojen pitäisi olla nopeasti ja helposti kaikkien suomalaisten saatavilla, katsoo Sitrassa juuri työnsä aloittanut virolainen yleislääkäri ja it-asiantuntija Madis Tiik.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/tiik.jpg

Omien terveystietojen pitäisi olla nopeasti ja helposti kaikkien suomalaisten saatavilla. Tarvitaan joku, joka ohjaa tätä kehitystä kansalaisen puolesta, katsoo Sitrassa juuri työnsä aloittanut virolainen yleislääkäri ja sähköisen potilastietojärjestelmän asiantuntija Madis Tiik.

Hän työskentelee Sitrassa pääasiassa sähköisten omahoitoratkaisujen parissa, mutta toimii tarvittaessa muissakin terveydenhuollon uudistamishankkeissa.

Terveydenhuollon tietojärjestelmien kanssa Tiik kertoo olleensa tekemisissä siitä lähtien, kun tietokoneet tulivat terveydenhuoltoon 1990-luvun alussa.

– Olin jo opiskeluaikana kehittämässä lääkäreille potilastietojärjestelmän käyttäjäpuolta. Kehitimme kahden kaverini kanssa ensimmäisen tietokoneohjelman perhelääkäreille.

Tiik työskenteli Eesti-E-Tervise Sihtasutusin toimitusjohtajana, kun säätiö vastasi Viron sähköisen potilastietojärjestelmän rakentamisesta. Sitrassa hän aloittaa työnsä samaan aikaaan, kun Suomessa keskustellaan potilastietojärjestelmäuudistuksesta.

– On sattumaa, että ajankohta osui päällekkäin tämän keskustelun kanssa ja että Viro on ollut esillä tässä keskustelussa. Minun on vaikea ottaa kantaa kustannuksiin, koska en tiedä, mitä lukujen takana Suomessa on. Pystyn varmasti antamaan oman panokseni, jos Sitra alkaa tehdä tähän liittyvää tutkimusta, mutta se ei ollut tavoite, kun minut palkattiin tänne.

Omaan rooliinsa Sitrassa Tiik sanoo vasta perehtyvänsä.

– Minulla on aika paljon kansainvälistä kokemusta eri maiden potilastietojärjestelmistä ja palveluista. Pystyn Suomessa ehkä vähän realisoimaan omia ajatuksiani siitä, miten it-järjestelmiä voisi kehittää.

Tiikin mielestä terveydenhuoltojärjestelmän it-ratkaisuja pitäisi Suomessa katsoa kokonaisuutena.

– Kokonaiskuva on ehkä se, mikä puuttuu. Haluaisin katsoa asiaa kansalaisen näkökulmasta. Kansalaisille pitäisi suunnata sellaiset palvelut, että he saavat helposti ja nopeasti esiin ja käytettäväkseen omat terveystietonsa, kokonaiskuvan omasta terveydestään eri osapuolten kokoamana. Tarvitaan joku, joka katsoo ja ohjaa tätä kehitystä sen kansalaisen puolesta.

Suvi Sariola

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030