Ajan­kohtai­sta

Omavalvonta tulee julkiseen terveydenhuoltoon

Julkisen terveydenhuollon pitää toukokuusta lähtien tehostaa omavalvontaa.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_laastari.jpg
Julkisen terveydenhuollon pitää toukokuusta lähtien tehostaa omavalvontaa. Uusi terveydenhuoltolaki edellyttää toimintayksiköiltä suunnitelmaa laadunhallinnasta ja potilasturvallisuudesta.

Ohjeet omavalvonnan toteuttamiseksi valmistuvat kuitenkin vasta syksyllä.

Vastaavaa omavalvontaa on jo aikaisemmin edellytetty niiltä yksityisen terveydenhuollon yksiköiltä, jotka toimivat useassa eri toimipaikassa.

– Yksityisellä puolella omavalvonnasta ei varmaankaan ole vielä näkyvissä suurempia tuloksia, koska sitä koskevaa määräystä ja suunnitelman runkoa vielä valmistellaan Valvirassa, sanoo lääkintöneuvos Pirjo Pennanen Valvirasta.

Hänen mukaansa jotkut yksityiset yksiköt ovat toimittaneet omavalvontasuunnitelmia aluehallintovirastoille, mutta niiden sisältö on vaihdellut tasoltaan kovasti.

Valtakunnalliset luvat ja niihin liittyvät omavalvontasuunnitelmat käsitellään Valviran Rovaniemen toimipisteessä.

– Osa yksityisistä palveluntuottajista lähettää omavalvontasuunnitelman automaattisesti, osalta sitä pitää erikseen pyytää, sanoo ylitarkastaja Eine Oinas-Soudunsaari Valvirasta.

Hänen mukaansa suunnitelmien taso vaihtelee hyvin paljon. Niiden vaikutusta toimintaan ei voi vielä arvioida.

Ohjeita odotetaan

Pirjo Pennanen olettaa, että julkisessakin terveydenhuollossa lähinnä vasta odotetaan laadunhallinta- ja potilasturvallisuussuunnitelmaa koskevia ohjeita.

– Toimintayksiköt odottavat tietoja siitä, mitä suunnitelmat ja omavalvonta käytännössä tarkoittavat. Näin on järkevääkin.

Tietoja on tulossa Valviran määräyksessä ja potilasturvallisuussuunnitelmaa koskevassa oppaassa, joka julkaistaan syksyllä.

Pennasen mukaan uusien säädösten tavoitteena on nostaa laadunhallintaan ja potilasturvallisuuteen liittyvät asiat pöydälle.

Käytännössä toimintayksikköjen on laadittava suunnitelma, miten laatua ja potilasturvallisuutta hallitaan. Suunnitelma kattaa keskeiset niihin vaikuttavat tekijät fyysisestä ympäristöstä, laitteista, tarvikkeista ja johtamisesta esimerkiksi läheltä piti -tilanteista ja haittatapahtumista raportointiin ja oppimiseen.

Suvi Sariola
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030