Ompeleiden kasteleminen ei lisää infektioriskiä
Haavainfektion riski ei lisäänny, vaikka ommellun haavan jättäisi peittämättä ja kastelisi pian pienehkön leikkauksen jälkeen, toteavat australialaistutkijat. BMJ:ssä julkaistussa tutkimuksessa (BMJ 2006;332:1053-6) haava joko peitettiin ja pidettiin kuivana, tai sidoksen sai ottaa pois ja haavan kastella heti 12 tunnin kuluessa leikkauksesta. Haavainfektioiden määrässä ei ollut eroa.
HYKSin Iho- ja allergiasairaalassa leikkaushaavan päälle laitetaan hengittävä teippi ja potilaita neuvotaan pienen leikkauksen jälkeen pitämään haava pari päivää kuivana, jonka jälkeen sen saa kastella. Isojen toimenpiteiden jälkeen haavoja sen sijaan suihkutellaan heti leikkauksen jälkeisestä päivästä lähtien.
Iho- ja allergiasairaalan osastonylilääkäri
Olli Saksela
ei pidä australialaistutkimuksen tulosta mullistavana, mutta käytännön arjessa mielenkiintoisena kylläkin. Haavan kasteleminen on jokapäiväinen kysymys, ja nykyisellään annetut ohjeet vaihtelevat hieman klinikoittain.- Potilaille ei siis tarvitse sanoa niin kategorisesti, että haava täytyy pitää ensimmäiset vuorokaudet kuivana. On kuitenkin huomattava, ettei haavan peittämättä jättäminen ja suihkuttelu myöskään vähentänyt infektioiden määrää.
Haavan peittämisen osalta käytäntöä sanelee Sakselan mukaan terve järki. Lisäksi potilaan kannalta suihkuun pääseminen on tärkeämpi asia kuin haavaa peittävän teipin poistaminen, ja suihkuun voi ohuen teipin kanssa mennä joka tapauksessa.
- On ihan selvää, että esimerkiksi hankaukselle altteilla alueilla haava on parempi pitää peitettynä.
Suihkun lisäksi suomalainen potilas haluaa saunaan. Saunomista Saksela ei edelleenkään suosittelisi viikkoon leikkauksen jälkeen.
- Tässä olisi oiva kohde suomalaiselle vastaavalle tutkimukselle.