Onko lintuinfluenssa vielä uhka?
Influenssa A(H5N1) eli lintuinfluenssa on kadonnut otsikoista, mutta maailmasta tauti ole hävinnyt. WHO:lle on tänä vuonna raportoitu 49 tapausta, joista valtaosa Egyptistä. Ihmisten välillä virus ei ole vielä lisääntynyt.
Miksi?
- H5N1 ei ole esimerkiksi oppinut lisääntymään viileämmässä lämpötilassa, mikä tarvitaan tartunnassa ihmisestä toiseen. Linnun lämpötila on 41 C°, ihmisen ylähengitysteiden 33 C°. Viruksen olisi opittava myös käyttämään eri reseptoria, zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta kertoo.
Voiko H5N1 aiheuttaa pandemian?
- On mahdollista, että H5N1 voisi sekoittua muihin influenssakantoihin kuten pandeemiseen tai "vanhaan" kausi-influenssaan. Lintuinfluenssalla on ollut jo mahdollisuus tarttua ihmisestä toiseen, mutta virus ei näytä kovin helposti muuntuvan.
Onko SARS vielä uhka?
- Periaatteessa taudin aiheuttanut koronavirus voisi tehdä saman kuvion uudestaan eli siirtyä alkuperäeläimestä eli ilmeisesti lepakosta väli-isännän kautta ihmiseen. SARS olisi vuonna 2003 saattanut levitä suuremmaksi epidemiaksi ilman karanteenitoimia. SARS:n itämisaika on pidempi ja tarttuvuus heikompi kuin influenssan, joten sen leviämistä voidaan paremmin torjua.
Onko zoonoottista alkuperää oleva pandemia aina hengitystiesairaus?
- Ei ole, ihminen voi esimerkiksi saada lintuinfluenssaviruksen silmän sidekalvon kautta. Hengitystietartunta on tosin virukselle tehokkain keino levitä.