1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Osteoporoosipäivänä kehotettiin tunnistamaan osteoporoosi ajoissa
Ajan­kohtai­sta 31/1999 vsk 54 s. 3864

Osteoporoosipäivänä kehotettiin tunnistamaan osteoporoosi ajoissa

Lokakuun 20. päivänä vietettiin 21 paikkakunnalla Suomen Osteoporoosiyhdistyksen organisoimaa osteoporoosipäivää, jolloin kerrottiin osteoporoosin ehkäisystä, tutkimuksesta ja hoidosta yleisöluennoilla. Tunnista osteoporoosi ajoissa -kampanja on synnyttänyt myös lukuisia oheistapahtumia: esimerkiksi työpaikkojen tyky-luentoja sekä apteekkien, terveysalan oppilaitosten ja fysikaalisten hoitolaitosten teemapäiviä, joiden aiheena on osteoporoosi.

Tieto osteoporoosin ehkäisystä on erittäin tärkeää juuri nyt, sillä Suomessa sairaus on vakava kansanterveysuhka. Osteoporoottisia murtumia todetaan vuosittain yli 30 000. Murtumien määrä saattaa 2000-luvun alkupuolella jopa kaksinkertaistua, samoin niiden aiheuttamat kustannukset. Naisten riski saada lonkkamurtuma on suurempi kuin rinta-, kohtu- ja munasarjasyövän yhteenlaskettu riski. Miesten kohdalla lonkkamurtuman riski on suurempi kuin eturauhassyövän riski.

Lue myös

Ranskassa, Lyonissa, julkistettiin 11.10.99 WHO:n maailmanlaajuinen toimenpideohjelma osteoporoosin ehkäisemistä varten. Väestötasolla osteoporoosin ehkäisyksi suositellaan liikunnallista elämäntapaa, riittävää kalsiumin ja D-vitamiinin saantia sekä tupakanpolton, alipainoisuuden ja liiallisen alkoholinkäytön välttämistä. Lääkärien huomio pyritään kiinnittämään mm. riskiryhmien luuntiheysmittauksiin. Ohjelmassa korostetaan, että yhteiskunnan tulisi turvata riittävät mahdollisuudet luuntiheysmittauksiin ja huolehtia terveydenhuoltohenkilöstön koulutuksesta osteoporoosin osalta.

WHO:n pääjohtaja Gro Harlem Brundtland muistuttaa 25 vuoden takaisesta tilanteesta, jolloin varoitusta sydän- ja verisuonisairauksien voimakkaasta lisääntymisestä teollisuusmaissa ei otettu vakavasti. Brundtland vetoaa, että samaan tilanteeseen ei jouduttaisi nyt osteoporoosin suhteen.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Korona tyhjensi luentosalit

Periaatteessa kaikki on muuttunut, kertoo Lauri Salaja.

Ajassa
”Vastaamon tietomurto on herätys terveydenhuollolle”

Terveydenhuollon tietoturvaa pitää jatkuvasti arvioida, sanoo Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

Ajassa
Lääkärilehti voi myöhästyä

Lääkärilehden postitus myöhästyi keskiviikkona.

Kolumni
Osaamattomuuden ylistys

Kukaan ei osaa, eikä voi osata kaikkea, kirjoittaa Miila Halonen.

Pääkirjoitus
Kollegiaalisuus ulottuu myös verkkoon

Kollegiaalisuusohjeet velvoittavat meitä käyttäytymään toisiamme kohtaan asiallisesti, kirjoittaa Jan Schugk.

Ajassa
Viikko täyttyi etäluennoista ja kloonauksesta

Lääkärilehti seuraa Ronja Vaaraman ­lääketieteen opintoja.