Ajan­kohtai­sta

Ota haltuun päivitetyt ajoterveysohjeet

Erikoisalan lääkärinlausunto -lomakkeella voi ottaa kantaa ajoterveyteen vain tiettyä sairautta koskien.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on päivittänyt ajoterveysohjeet. Uutena on otettu käyttöön erikoisalan lääkärilausunto -lomake. Lomakkeella voi ottaa kantaa ajoterveyteen tiettyä sairautta koskien. Lääkäri toimittaa lomakkeen näissä tapauksissa poliisille.

Lomakkeella voi myös poistaa jonkin ajokortin erityisehdon – silmälasien tai kuulolaitteen käyttöpakon tai alkolukon terveysperusteisen käyttöpakon. Näissä tapauksissa lääkäri antaa lomakkeen asiakkaalle Ajovarmaan toimitettavaksi.

– Erikoisalan lääkärilausuntolomake mahdollistaa sen, että yksittäisen sairauden vaikutusta ajokykyyn on mahdollista seurata tarkemmin, sanoo liikennelääketiedeyksikön erikoislääkäri Jukka Terttunen Trafin tiedotteessa.

Saatua palautetta on hyödynnetty

Ohjeissa on myös täsmennetty monien sairauksien ajoterveysarviointia. Täsmennyksiä on esimerkiksi päihteiden käytön, psykiatristen sairauksien, diabeteksen ja uniapnean arvioinnissa. Myös ajoterveyden arvioinnin prosessin kulkua lääkäriltä Ajovarmalle sekä poliisille on täsmennetty.

Lisäksi on päivitetty vammaisen pysäköintilupa -lomake. Pysäköintilupaa voi nyt hakea myös kuljetettavan kokonaistilanteen perusteella.

Lue myös

Trafin mukaan päivitystyöhön ovat osallistuneet useiden lääketieteen erikoisalojen edustajat. Myös saatua palautetta on hyödynnetty.

Uudet lomakkeet voi ottaa käyttöön heti. Lomakepäivitysten vieminen potilastietojärjestelmiin vie kuitenkin aikansa, Nykyisiä lomakkeita voi käyttää niin kauan kuin on tarpeen.

Päivitetyt ajoterveysohjeet löytyvät Trafin sivuilta.

kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030