Lehti 49: Ajan­kohtai­sta 49/2010 vsk 65 s. 4062

Otometri voisi käydä avuksi lääkärillekin

Hertta Vierula

Lääkäritkin voisivat hyötyä otometristä, joka on tarkoitettu kotikäyttöön lapsen korvien tilan arvioimiseen.

Laitteen toiminta perustuu korvan akustisiin ominaisuuksiin, jotka muuttuvat kun välikorvaan kertyy nestettä. Fyysisen laitteen lisäksi käyttäjän on ostettava lisenssi internetpalveluun, joka kerää ja analysoi mittarin antamat tulokset.

Otometriä kauppaavan yrityksen lääketieteellinen asiantuntija, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri

Tuomas Holma

Oulun yliopistosta kertoo, että laitteen toimintaperiaate on sama kuin 1980-luvulla Yhdysvalloissa kehitetyssä reflektometrissä. Otometri on kehitetty Oulun seudun ammattikorkeakoulussa.

- Otometrissä reflektometri on yhdistetty neuroverkkoteknologiaan, jonka avulla on saatu aikaan oppiva järjestelmä.

Otometri voisi Holman mukaan olla terveyskeskuksissa hyvä apu lääkärillekin akuutin välikorvan tulehduksen diagnosoinnissa.

- Otometrin käyttö ei vaadi ilmatiiviyttä korvaa tutkittaessa kuten tympanometrin käyttäminen, eikä tunnu potilaasta yhtä epämiellyttävältä.

Kotikäytössä on tarkoitus, että otometri auttaa vanhempia arvioimaan koska pitäisi lähteä lääkäriin korvatulehduksen takia. Holma painottaa, että laitteen käyttäjille muistutetaan, ettei laite tee diagnoosia.

- Palveluun ei ole haluttu esimerkiksi laittaa tarkkoja määritelmiä siitä, koska pitäisi lähteä lääkäriin. Lapsen kokonaistilanne kuitenkin ratkaisee.

Holma arvioi, että otometriä voisi käyttää akuutin välikorvan tulehduksen jäljittämisen lisäksi myös korvatulehduskierteessä olevan lapsen korvien tilan jatkuvaan seurantaan. Seurantatiedoista olisi lääkärillekin hyötyä vastaanotolla.

Holma kertoo, että muista reflektometreistä tiedetään tulosten luotettavuuden olevan samaa luokkaa kuin tympanometrilläkin.

Lue myös

Korvatulehdusepäilyt kuormittavat päivystyksiä

Turun yliopiston dosentti, lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri

Terho Heikkinen

arvioi, että luotettavalle kotikäyttöiselle laitteelle voisi olla tarvetta.

- Hyvin suuri osa lapsipotilaista tulee päivystykseen juuri korvatulehdusepäilyn vuoksi.

Heikkinen ei ota kantaa nimenomaan otometrin toimintaan, mutta arvioi, että objektiivinen mittausmenetelmä välikorvan nesteen mittaamiseen olisi lääkäreillekin tervetullut.

- Tympanometrejä alkaa olla joka terveyskeskuksessa, mutta niitä ei käytetä riittävästi. Tympanometri on aika luotettava, mutta pikkulasten kanssa melkoisen hankala.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030