Lehti 40: Ajan­kohtai­sta 40/2009 vsk 64 s. 3292

Oulussa terveysasema myy tuotetestausta

Anne Seppänen

Silmänpohjadigikameroita, huolimittareita, ilmoittautuminen kämmentunnistuksella. Uusien vielä kehitteillä olevien laitteiden testaus on osa arkea Kaakkurin teknologiaterveyskeskuksessa Oulussa.

Kaakkurin tuotetestaus eli TTKaakkuri on Oulun kaupungin alainen yksikkö, joka myy yrityksille tuotetestauspalveluja. Yksi teknologiakaupungin tavoitteista on elinkeinopoliittinen: paikallisille terveydenhuollon teknologiaa kehittäville yrityksille halutaan tarjota aito testausympäristö. Yrityksiltä laskutetaan henkilökunnan työtuntien mukaan.

Vuonna 2008 avatulla terveysasemalla on tehty tuotetestausta alusta alkaen, ensin projektirahoituksella ja kesäkuusta lukien vakinaisena osana kaupungin organisaatiota.

Vt. apulaisylilääkäri Eila Erkkilä on viimeksi testannut kuinka silmänpohjien kuvaamiseen tarkoitetun digikameran käyttö sujuu potilastyössä: miten kuvaus onnistuu, onko kuvien siirto ja tallentaminen helppoa, ja millaisille potilaille kamerasta olisi eniten hyötyä.

Potilaalta kysytään aina erikseen kirjallinen lupa testattavana olevan laitteen käyttöön.

- Potilaille alkaa tulla jo tutuksi, että meillä pyydetään näitä suostumuksia ja haetaan koehenkilöitä, kertoo Erkkilä.

Myös lääkäri hyötyy testauksesta

Tuotetestaus ja pilotointi on osa koko teknologiaterveyskeskuksen perustamisajatusta. Kaakkuriin töihin hakeutuneet ovat tienneet mitä tuleman pitää ja tuotteiden testaukseen suhtaudutaan myönteisesti.

- On mielenkiintoista päästä tutustumaan uusiin laitteisiin ennen kuin ne ovat edes markkinoilla ja kertoa niistä omat mielipiteensä, Erkkilä sanoo.

Henkilökuntaa on Erkkilän mukaan huolestuttanut vain resursoinnin onnistuminen niin, ettei testausta jouduta tekemään toisella kädellä arkityön ohessa. Ainakin toistaiseksi tässä on onnistuttu.

Lue myös

Yritykset ovat ottaneet palvelun kiinnostuneesti vastaan ja tuotetestausasiantuntija Kimmo Kääriäisen tehtävä on pitää testausten määrä kohtuudessa. Tarkoitus on, että samaan aikaan on käynnissä enintään kaksi testausta, joissa henkilökunta on aktiivisesti mukana.

- Meillä on 2-3 henkilöä aina mukana testauksissa. Heitä pyritään käyttämään niin, ettei työ kärsi. Yhden laitteen testaukseen kuluu viitisen tuntia osallistujaa kohti, arvioi Kääriäinen.

Työaikaa varataan erikseen laitteeseen tutustumiseen, suunnittelupalavereihin ja palautteen antamiseen. Potilastyön lomassa testaus ei vie juurikaan ylimääräistä aikaa.

- Toivomme testauksen tuottavan molemminpuolista hyötyä: firmat hyötyvät meiltä saamastaan palautteesta ja sitten aikanaan meille oikeaan käyttöön tulevat laitteet ovat toivottavasti käyttökelpoisempia, Eila Erkkilä summaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030